Societat

margalef

Margalef dóna a conèixer el procés d'elaboració de l'oli i el paisatge del Montsant

Inauguren un centre d'interpretació en un antic molí d'oli, fundat a la primera meitat del segle XX

Servirà de punt d'informació del parc natural

Un antic molí d'oli de Margalef fundat el 1933 i conservat fins avui és la seu del Centre d'Interpretació de l'Oli i les Economies Productives de Montsant, que es va inaugurar ahir. Servirà per fer difusió de l'evolució històrica del Montsant, tant a nivell paisatgístic com demogràfic, i per donar a conèixer el procés d'elaboració de l'oli.

L'edifici té dues plantes. El pis superior, on hi ha l'entrada, és el que més s'ha reformat. S'hi han instal·lat plafons informatius, una màquina conservada des de la posada en funcionament del molí, i s'hi ha adequat un espai en què es projecta un audiovisual que explica l'evolució demogràfica del Montsant i els seus municipis. El cultiu de la vinya, l'arribada de la fil·loxera, l'èxode rural cap a la ciutat, l'expansió de l'olivera o l'origen etimològic de Montsant (que podria derivar de Muntanya Santa) són alguns dels fets que s'expliquen en l'audiovisual. La projecció s'ha editat en català, espanyol, anglès i francès “per adaptar-se al públic que en aquell moment hi hagi al museu”, deia Montserrat Solà, tècnica de patrimoni cultural del Parc Natural de Montsant. La planta inferior és la que s'ha intentat conservar tan fidel com ha estat possible al molí del 1933. S'ha adequat l'espai per explicar el dia a dia en un molí d'oli com el de Margalef. Solà aclaria que es tracta d'una instal·lació que “està al servei dels 9 municipis del parc natural”. El secretari general del Departament de Medi Ambient, Eduard Pallejà, anava més enllà i afirmava que podia tenir impacte a la demarcació i a tot el país, ja que tracta un dels elements característics del paisatge català. Explicava que fa dos anys, l'alcalde, Ramon Vilà, “ens va convidar a passar el matí a Margalef i ens va dir que el molí s'havia d'arreglar”. El resultat final va satisfer tant autoritats com veïns presents en la inauguració.

LA DATA

1933
Va ser l'any de la
posada en marxa del molí de Margalef, i ara, un cop restaurat, hi ha el centre d'interpretació de l'oli.

LA FRASE

El centre d'interpretació de l'oli està al servei dels nou municipis del parc natural
Montserrat Solà
Tècnica de Patrimoni Cultural del Parc Natural de Montsant

LA XIFRA

2
Anys han
passat des que l'alcalde de Margalef va fer saber als responsables de Medi Ambient la necessitat d'arreglar el molí.

Diverses funcions en un sol centre

Montserrat Solà, tècnica de patrimoni cultural del Parc Natural de Montsant, explicava que el Centre d'Interpretació de l'Oli i les Economies Productives de Montsant pot tenir fins a tres funcions diferents. Evidentment, tindrà un ús de difusió de la història del Montsant, de l'evolució del seu paisatge i la seva demografia. A més, també servirà de punt d'informació del parc natural, “almenys en aquesta banda de Montsant”, deia Solà. També s'ha pensat en una finalitat formativa. El tercer ús anirà enfocat a promocionar l'oli i a formar-ne els futurs professionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs
societat

Primer atac d’os aquesta primavera a un ramat d’ovelles i cabres a la Val d’Aran

Naut Aran
societat

L’acampada de la UB en suport a Palestina posarà fi a la protesta demà

Barcelona
tribunals

La noia que va perdre un ull per un projectil de foam recorre l’arxiu

barcelona

L’hospital implementa la micropigmentació de l’arèola i del mugró

palamós