Societat

PATRIMONI

Compte enrere a s’Agaró per celebrar el centenari

El 24 de juliol del 1924, Josep Ensesa i Gubert i l’arquitecte Rafael Masó inauguraven la primera casa a la urbanització de s’Agaró, Senya Blanca. Era el xalet pilot d’una ciutat jardí noucentista que va marcar el camí per al turisme de qualitat, i una obra que, després de la mort de l’arquitecte, continuarien els seus deixebles Francesc Folguera i Adolf Florensa, fins a arribar a les 172 propietats actuals protegides com a bé cultural d’interès nacional a finals del segle passat. Per aquest motiu, tres nets del fundador, Virgínia Ensesa i els seus cosins Lluís i Xavier Sibils Ensesa, han preparat un seguit d’actes i iniciatives amb vista al 2024.

Entre les propostes destaquen les exposicions. Una s’instal·larà a la primavera al llarg del camí de ronda, que convidarà a revisitar un dels atractius turístics més populars i gratuïts de la Costa Brava, a través de diversos plafons. I l’altra, la principal, s’exhibirà primer a Barcelona, al Palau Robert de la Generalitat, que ha donat suport a la commemoració. I posteriorment està confirmat que s’exhibirà a la Casa de Cultura de la Diputació gironina, també implicada en el projecte.

Pel que fa a l’Ajuntament, també acollirà una mostra a la Masia Bas, on l’estiu vinent van anunciar cinema a la fresca amb la projecció d’algunes pel·lícules clàssiques rodades al litoral empordanès i de la Selva, com ara Pandora i l’holandès errant o El jardiner espanyol. El cinema, amb l’allotjament de nombrosos actors de Hollywood a s’Agaró, o les projeccions que en els primers anys s’organitzaven per atraure turisme a la zona, són una altra de les dimensions de la història, a més de l’esport –recuperaran el torneig de tennis i hi haurà una regata al voltant de la badia de Sant Pol– o la música. Per evocar els festivals del segle passat, preparen un concert amb el tenor Josep Carreras obrint cartell.

Dos altres esdeveniments previstos per als pròxims mesos seran l’edició d’un llibre històric amb moltes fotografies de l’arxiu, i la instal·lació d’una escultura de bronze, d’estil realista, d’Ensesa i Gubert, al camí de ronda que du el seu nom.

Per al municipi, que recentment ha aprovat el nou topònim Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, és una oportunitat de fer lluir la destinació i que ressoni durant dotze mesos seguits, va explicar l’alcalde, Maurici Jiménez. I tant el president de la Diputació, Miquel Noguer, com el director territorial d’Empresa i Treball de la Generalitat, Joan Martí, van lloar el respecte paisatgístic del conjunt urbà, que perviu un segle després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]