Societat

llengua

Detecten 71 queixes lingüístiques a les universitats

Balanç de la comissió per l’enfortiment del català als campus

Recerca i Universitats detalla una setantena de queixes lingüístiques sobre el menysteniment del català a l’ensenyament superior. La comissió de seguiment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari ha detectat 71 queixes lingüístiques des de l’inici del curs 2023-2024, 30 més que l’any passat.

La comissió s’ha reunit avui per valorar l’aplicació del pla. En aquest sentit, el Govern afirma que la posada en marxa de la campanya Si et canvien la llengua, no et tallis per conscienciar els estudiants dels seus drets lingüístics ha permès “fer emergir casos de canvi de llengua que fins ara no estaven detectats”, segons el comunicat emès per la conselleria. En la reunió de la comissió, l’assessora en política lingüística del departament d’Universitats, la sociolingüísta i responsable de l’anàlisi, Marina Massaguer, ha recordat que “per a les universitats, les queixes són una oportunitat de donar a conèixer la política lingüística de la institució, no tan sols als afectats per una incidència concreta, sinó a tota la comunitat universitària”. En aquest sentit, Recerca i Universitats ha fet valdre que “el ressò obtingut” en l’àmbit universitari per la campanya de drets lingüístics ha permès “fer emergir casos de canvi de llengua i altres incidències lingüístiques que fins ara no quedaven registrats enlloc”, més enllà de les queixes realitzades per vies no oficials com ara a les xarxes socials.

De les 71 queixes registrades fins avui, 30 eren per canvis en la llengua de docència anunciada a la guia docent. El 100% d’aquests canvis es corresponien amb assignatures anunciades en català que havien passat a fer-se en castellà. Altres apuntaven a la manca d’informació sobre la llengua d’impartició de les assignatures abans del període de matrícula o d’oferta de grups en català, així com a la presència deficitària del català en alguns usos lingüístics institucionals. Del total de les 71 queixes, 60 es corresponen amb estudis de grau i 11 a màsters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.