Societat

SEQUERA

Es multiplica la demanda d’aigua de mar per a piscines

Les mesures del govern per frenar la greu sequera que pateix Catalunya prohibeixen omplir piscines buides. Davant d’aquesta situació i amb la temporada alta apropant-se, la opció d’omplir les piscines d’aigua de mar s’albira com una solució.

Els primers que hi aposten han estat la Federació Catalana de Càmpings (FCC). L’entitat, que gestiona el 87% de l’oferta a Catalunya, va anunciar que aquest estiu intentarien que totes les seves piscines s’omplirien amb aigua directa de mar. “Estem parlant d’una sequera en un país que té 400 quilòmetres de litoral, ho hem de plantejar diferent”, reivindica Miquel Gotanegra, el president de la FCC. El portaveu explica que han hagut de buscar solucions perquè proveeixen 20.000 llocs de feina i acullen 20 milions de pernoctacions l’any. “Les experiències d’un càmping entorn l’aigua són molt importants i treballarem per omplir les piscines amb aigua de mar, si cal”.

El president considera que l’administració no ha estat a l’altura i anuncia que la federació no està “esperant a les ajudes per executar”. Els càmpings són un referent en sostenibilitat a nivell europeu, indica el portaveu. “Portem 25 anys treballant en la sostenibilitat, és un tema que portem en el nostre ADN”, remarca. Segons les dades de la pròpia federació, la mitjana de consum a un càmping es de 135 a 150 litres per persona, molt per sota de les dades de la població en general. “No són només les piscines, també estem treballant intensament per recuperar aigües grises, depurar-les i tornar-les a utilitzar per usos terciaris, com el vàter”, concreta. Amb tot, Gotanegra matisa que dintre dels càmpings que gestionen, cada un enfronta una realitat molt diferent. “No tots es troben en fase d’excepcionalitat”, assenyala. Davant d’això, la FCC busca maneres d’ajudar a cada instal·lació a través d’empreses especialitzades, com les d’aprofitar aigua de mar.

S’hi dedica Aquamarina Costa Brava. En el seu origen, era una empresa que embassava aigua de mar i difonia els seus beneficis per la salut, l’esports i diversos àmbits. Els seus propis clients van demanar-los que els comencessin a omplir les piscines amb aigua de mar i així es van iniciar en aquest sector. Judit Puig, sòcia de l’empresa, explica que fins ara noi havien estat un negoci focalitzat en omplir piscines, sinó més bé en extracció d’aigua de mar. “Hem canviat la forma d’extreure l’aigua; ara anem a un punt localitzat i a través d’unes mànegues amb filtre, l’aigua arriba als camions cisternes que se l’emporten cap a les piscines”, assenyala. Abans de la instal·lació cal revisar-ho tot, avisen des de l’empresa. “Encara que tinguin la piscina adaptada a l’aigua salada, no és el mateix que perquè l’aigua salada té uns 5 g de sal per litre i l’aigua de mar 36 g per litre”, especifica Puig. El propi filtre de la piscina farà un segon filtratge de l’aigua de mar, a més del que ja ha rebut a través de la mànega del camió.

Aquamarina ha multiplicat per cinc les peticions per omplir la piscina de clients i per això volen ampliar els punts d’extracció d’aigua. “Per ara només cobrim la província de Girona i la de Barcelona perquè el cost de transport és molt alt per la resta del territori”, explica Puig. “Aconseguir més permisos d’extracció costa molt i amb la situació que estem ara no ho acabem d’entendre”, conclou .

“Tancar les dutxes del gimnasos no és efectiu”

El tancament de les dutxes als espais esportius és una de les mesures més comentades. La gerent de l’Associació d’Empreses de Catalunya d’Activitat Física i Fitness (Adecaff), Iolanda Latorre, defensa que no són un sector gran consumidor d’aigua, al contrari del que s’ha fet creure. “Sentim que hem servit per alertar a la població”, reconeix la portaveu. Latorre relata el desconcert que va viure el sector al veure que l’emergència inferien directament en l’activitat. Compara la mesura amb les directrius donades al sector industrial de reduir un 25% el seu ús de l’aigua. “En el nostre cas interfereixen en l’organització dels negocis. Potser hi ha alguna instal·lació que prefereix tancar una piscina abans que les dutxes”, critica. La mesura els afecta perquè hi ha molts clients que no poden passar per casa i “deixaran de venir”. A més, la portaveu qüestiona si tancar-les és efectiu: “Les persones es continuen dutxant”. Latorre explica que per normativa tenen un sistema de reciclatge que els habitatges particulars no disposen. Amb tot, Adecaff considera que és un bon moment per invertir en incorporar tots els elements d’estalvi d’aigua, tot i que “és difícil fer més inversions perquè hem estat un sector molt castigat durant la pandèmia, per exemple”, recorda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia