Societat

societat

L’ús de la llengua retrocedeix també a la consulta mèdica

L’ús de la llengua no només retrocedeix als patis escolars o les aules universitàries sinó també al consultori mèdic. Menys de la meitat dels metges que exerceixen a casa nostra (un 47,8%) fan servir el català de forma habitual per comunicar-se amb els seus pacients durant les visites. La llengua catalana és encara menys present a les consultes mèdiques si els professionals sanitaris tenen entre 30 i 45 anys, ja que en aquesta franja d’edat hi ha un percentatge més elevat de professionals provinents de fora de Catalunya. Són només dues de les dades d’un estudi elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) que retrata la –dolenta– situació de la llengua. Tot i que l’organisme destaca que el 67% dels metges nascuts fora que exerceixen al sistema sanitari català volen millorar les seves competències en llengua catalana, la majoria –gairebé la meitat– no ho ha fet, argumenten, perquè l’oferta disponible fins ara no s’ajusta als seus horaris i necessitats.

Amb els resultats a la mà, el Col·legi de Metges de Catalunya ha reclamat al govern que posi a l’abast de tots els metges “una oferta formativa gratuïta, flexible i interactiva” que, a més, tingui en compte l’aprenentatge de vocabulari específic de l’àmbit sanitari i assistencial. També ha demanat el “compromís” de les entitats contractadores amb aquesta formació, que s’hauria de poder fer en horari laboral.

Segons l’informe, el 87% dels metges que exerceixen a Catalunya afirmen que entenen el català i el 87,6% el saben llegir, però el percentatge dels que el saben parlar baixa al 69,1% i els que el saben escriure són poc més del 60%. Que el metge no tingui les competències necessàries per atendre els seus pacients en català és un primer obstacle, però n’hi ha més. Segons l’informe, el 55,3% dels metges afirmen que quasi sempre es dirigeixen al malalt en català però el 63% canvia automàticament de llengua si la resposta és en castellà. El 15% demanen si els entenen en català i només el 21% segueixen en aquesta llengua si comproven que ho poden fer. Entre els metges que inicialment parlen en castellà, en canvi, el 41,4% el mantenen si se’ls entén.

Cursos gratuïts a 2.700 sanitaris

El descens en l’ús de la llengua catalana al sistema de salut ha portat el govern a promoure formacions gratuïtes perquè professionals sanitaris aprenguin català. Els cursos van dirigits a prop de 2.700 sanitaris i es duran a terme entre el pròxim mes de març i fins al mes de novembre. Les classes de català seran en línia, especialment pensades per a la professió sanitària, i s’impartiran en horari laboral. “Per millorar l’atenció sanitària de la població, cal fer-ho amb la llengua pròpia de les persones”, ha defensat el conseller de Salut, Manel Balcells. El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, que depèn de Treball, serà l’encarregat de vehicular les formacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia