Societat

Reguitzell de castells de 8

Després d’unes setmanes de rodatge les colles comencen a deixar entreveure els seus objectius per a la temporada

Inici amb bones sensacions i la mirada posada en les grans diades i el Concurs

El món casteller va avançant sense pressa però sense pausa i, tot i que estem només al mes de maig, moltes de les colles ja deixen entreveure els seus objectius pel que resta d’una temporada amb la nota destacada del Concurs de Castells, però també, abans, amb moltes diades importants. De moment, bones sensacions i un bon grapat ja de castells de 8 que passegen per les places.

Capgrossos: somien alt

Els Capgrossos de Mataró van tancar el 2023 de forma excel·lent. Tot i el duríssim cop que va suposar perdre de forma tràgica la seva excap de colla i membre destacat del tronc, Roser Herreros, els de la camisa blaumarí van demostrar que s’aixequen com ningú i van tancar un any de gamma extra amb la torre de nou amb folre i manilles completada en dues ocasions: una a Girona i l’altra a Vilafranca.

El cap de colla dels mataronins, Víctor Payerol, reconeix que millorar la temporada passada “serà complicat” però que tot i així intentarà sumar a la torre de nou amb folre i manilles dos castells que no van arribar el 2023: el nou de vuit i el cinc de nou.

De moment, però, pas a pas, amb renovació de canalla i portar a plaça al més aviat possible els castells de 9 (que volen sovintejar més) i repetir i avançar la torre de 9, possiblement per la festa major de Terrassa.

I, a partir d’aquí, “somiar amb reptes superiors i treball de futur com el tres de deu amb folre i manilles i el quatre de nou sense folre, del qual fem petits tastets”.

Revalidar el castell de 9

Els Moixigangers d’Igualada van començar l’any passat molt forts, amb el primer castell de 8 al febrer, i enguany han decidit caminar amb una mica més de calma però sense adormir-se. I és que en aquesta temporada començada fa poc ja han passejat el tres i quatre de vuit i la torre de set i fins i tot han carregat el pilar de sis, que està entre els seus deures immediats.

Els de l’Anoia tenen, però, una espineta clavada: i és que tot i començar molt forts l’any passat no van poder revalidar el títol de colla de 9 i per aquest motiu l’objectiu del seu cap de colla, Jordi Moreno, és precisament aquest: recuperar la categoria de 9 pisos, sobretot en un primer moment descarregant el tres de nou amb folre però també treballant perquè arribi a plaça el quatre de nou amb folre.

Ara bé, Moreno és conscient que primer el que cal és que rodar com més castells de 8 millor, sobretot els de la gamma alta com ara el cinc de vuit o el quatre de vuit amb el pilar o la torre de vuit amb folre, que voldrien portar “a tot arreu”. I en això estan.

Tarragona i el problema amb el local

Els Xiquets de Tarragona tenen al davant també una temporada important. El seu cap de colla, Roger Peiró, explica que pels tarragonins sempre que hi ha Concurs “és un any especial” i que el seu objectiu sobretot és millorar les dades de castells de 9 completats el 2023 i també els seus registres en general, ja que va ser una temporada irregular.

Peiró apunta que a nivell social es troben en un moment “estrany” perquè la colla compta amb molts castellers i castelleres, amb un boom des de la pandèmia, però fa sis anys que no tenen local i això “limita” i impossibilita que puguin assajar construccions amb xarxa, cosa que es converteix en un handicap important.

Peiró reconeix que les aspiracions i possibilitats castelleres dels Xiquets “són de colla gran” però que al mateix temps tenen infraestructura “de colla petita” cosa que fa complicada la gestió mirant més enllà.

Al final, conscients que el problema del local no té una solució immediata, el que fan és, segons Peiró, “recórrer a la imaginació” i adaptar-se a una situació que els és molt incòmoda sempre amb la il·lusió de fer el millor paper possible a les grans diades i, també, pel Concurs.

Més castells de 8

A banda de Capgrossos, Moixigangers i Xiquets a aquestes alçades d’inici de temporada ja hi ha més colles que van exhibint múscul amb castells de 8, com ara els Castellers de la Vila de Gràcia amb el tres de vuit i els Castellers de Barcelona o els Castellers de Sabadell amb el quatre de vuit.

I a la zona tradicional destacar també el paper dels Nens del Vendrell, que han fet ja en dues ocasions el quatre de vuit i volen fer un pas més aviat, segurament en la nova diada que han organitzat pel dia 1 de juny al Vendrell amb les colles que han guanyat en tota la història el Concurs: els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i els mateixos Nens. Una diada que, de ben segur, ens oferirà grans castells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Unes 16.000 persones visiten el festival Palamós Terra de Mar

palamós

La 3a Oncotriatló recapta 8.500 euros pels malalts de càncer

llançà
educació

La UAB crea una càtedra per a la salut dels professionals sanitaris

Cerdanyola del Vallès

El Girovi tanca l’edició rècord amb més de tres-centes mostres de vins

girona
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou