Societat

societat

Desarticulen una organització criminal de venda de marihuana a l’engròs amb base a Barcelona

L’organització vertebrada com un clan familiar venia la droga a diversos països europeus, i en blanquejava els beneficis amb inversions immobiliàries

S’han detingut 54 persones, 28 de les quals a Catalunya i la resta d’Andalusia, Finlàndia, Alemanya, Suècia i França

La policia espanyola i l’Europol van desarticular el 23 d’abril una organització criminal amb base a Barcelona que traficava amb marihuana entre l’Estat i Europa. Es van detenir 54 persones que exercien de majoristes de droga per a organitzacions estrangeres i que blanquejaven els beneficis obtinguts principalment amb inversions immobiliàries. A Barcelona es van arrestar tretze persones, tretze més a Girona, dos a Tarragona, dos a Màlaga, dos a Granada, nou a Finlàndia, cinc a Suècia, cinc a Alemanya i quatre a França. Es van fer divuit escorcolls entre les províncies de Barcelona, Girona, Tarragona i Granada, on es van intervenir 34.000 euros en efectiu, 3.000 euros en criptoactius, més de 600 quilos de marihuana i milers de plantes. Els membres del grup contactaven amb organitzacions criminals estrangeres a les quals proveïen la droga perquè la venguessin als seus països. La policia espanyola ha destacat que l’organització utilitzava la violència per dur a terme la seva activitat, fet que ha requerit la col·laboració d’agents especialitzats per fer les detencions.

Orígen de la investigació

La investigació es va iniciar quan els agents van identificar l’organització, radicada a la demarcació de Barcelona, que portaria anys traficant grans quantitats de marihuana entre l’Estat i Europa. La banda, vertebrada en forma de clan familiar, mantenia plantacions de marihuana en diferents províncies, algunes en llocs aïllats i cases ocupades per tal de dificultar l’acció policial. Després d’un any i mig, els investigadors van poder localitzar diverses plantacions cuidades per membres del grup, així com els seus domicilis. El grup seguia els paràmetres de l’anomenat “clan-based crime” de l’Europol, és a dir, estructures criminals organitzades per llaços de sang que asseguren la lleialtat dels seus membres i dificulten la intervenció policial per la seva relació familiar. El líder era l’encarregat de tancar les operacions de venda de droga a organitzacions estrangeres i donava les instruccions a la resta. Un altre dels membres, conegut com “el dimoni”, havia estat a la presó per assassinat el 2007 i era l’encarregat de les accions violentes del grup, en les quals es feien servir armes de foc. De fet, en els escorcolls es van trobar cinc armes de foc i pistoles elèctriques.

Adaptació

Amb els anys, l’organització havia canviat la seva manera de funcionar. Van començar amb la venda d’heroïna però després van passar al conreu i venda de marihuana i es van introduir en el mercat internacional. Els diners els blanquejaven amb inversions immobiliàries i invertien els beneficis en criptomonedes. Així, arran de l’operatiu, es van bloquejar vuit propietats immobiliàries valorades en 1.555.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia