L'Ajuntament estudia fórmules per premiar la bondat dels bars de la plaça de la Font

En breu se'ls concedirà més espai per a terrasses i es valorarà ampliar l'horari a la nit, cosa que els veïns consideren innegociable

En els darrers anys, l'augment de l'oferta d'oci i de lleure nocturn a les terrasses de la plaça de la Font de Tarragona ha comportat conseqüències contraposades i ha deixat l'Ajuntament en una posició bastant incòmoda. És conscient que, ara que torna a arribar el bon temps, necessita conciliar les posicions dels propietaris de locals amb les dels veïns.

Des del consistori mai s'ha amagat que la prioritat són els ciutadans, i així ho va fer a mitjan estiu de l'any passat, quan va decidir aplicar el que estableix l'ordenança municipal, atenent les queixes veïnals. De dilluns a dijous, el servei de terrassa s'acabava a la una, i les nits del cap de setmana i vigílies de festius, una hora més.

Llavors els amos dels locals van acatar la decisió, sota l'amenaça de sancions per part de la Guàrdia Urbana, tot comprenent que la millor opció era esperar-se a la propera temporada i no tornar a fer soroll perquè qualsevol problemàtica derivada jugaria en contra seu. Però el consistori tampoc no pot desatendre el sector de la restauració i de l'oci nocturn, tant pel període de davallada econòmica, com pel fet que un dels principals pols d'atracció d'autòctons i de forans de Tarragona no pot quedar descavalcat en la lluita per tenir una bona oferta de lleure nocturn durant l'època en què la ciutat rep més visites.

Les peticions

A excepció de casos puntuals, des de juliol de l'any passat, tots els locals de la plaça de la Font han fet els deures i per això ara es veuen més legitimats per tornar a transmetre al consistori les seves propostes: una hora més a la nit durant els tres mesos d'estiu i que no surtin perdent amb la reordenació de l'espai de la plaça.

Tot indica que la segona petició els serà concedida després que el col·lectiu de bars i restaurants de la plaça retornés la proposta municipal inicial i instés el regidor responsable d'aquesta àrea, Carles Castillo, que estudiés la contraproposta. La idea és reordenar l'espai de la plaça, deixant més espai per a la circulació dels vianants i dels veïns. Malgrat això, els locals guanyarien una filera més de taules, cosa que repercutiria positivament en els seus guanys. En aquest punt, segons va explicar el mateix Castillo, «l'acord està pròxim, i si no es compleix el que es pacti en termes d'ocupació de via pública no es tractarà d'altres reclamacions», en clara al·lusió al debat sobre l'ampliació de l'horari.

Una reclamació perenne

L'administració té clar que l'actitud dels bars hauria de tenir una recompensa i per això es busquen fórmules per mirar d'aconseguir la quadratura del cercle», segons va explicar el mateix alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, fa uns mesos. Tot i que encara no la tenen damunt de la taula, la petició d'ampliar el servei de terrassa una hora durant els tres mesos d'estiu tornarà a ser una realitat en breu. Els representants dels locals ho veuen imprescindible perquè la temporada vinent no resulti un fracàs i perquè «l'hivern és molt llarg», com afirmen. Donar llum verd a això, però, significaria tornar a topar frontalment amb la posició no només dels veïns de la plaça de la Font, sinó amb tots els del nucli antic tarragoní, que ja han deixat clar que no ho acceptaran perquè suposaria modificar la normativa municipal. Castillo, però, va ser clar en assegurar: «Jo trauré el tema perquè entenc els locals, encara que tot comporta que compleixin els acords sobre ocupació de via pública.»

QUÈ DIU LA NORMATIVA?

Article 22. Condicions de les taules, cadires i vetlladors
Podran funcionar, amb caràcter general, fins a la 01.00 com a màxim, sempre dins l'horari permès de l'activitat tenint cura que a partir de les 23 hores les persones que les ocupin respectin el descans del veïnat. La nit del divendres, dissabte i vigílies de festius es podrà ampliar una hora més l'horari efectiu de tancament de la terrassa concedint 15 minuts [...]. En cas d'incompliment o l'existència de denúncies, l'autorització per ocupar la via pública restarà extingida i la Guàrdia Urbana podrà intervenir [...].
Es podran fixar horaris de funcionament diferents [...] en funció dels informes dels serveis municipals.

Més que una negociació, «una partida d'escacs»

El regidor Castillo és conscient que arribar a una entesa entre les parts serà complicada, i per això, les converses s'estan duent a terme per separat perquè els interessos de les parts en conflicte no topin. «És com una partida d'escacs», va explicar l'edil socialista, partidari d'ampliar l'horari de les terrasses, però «molt curós perquè sempre mantinc el compromís amb els veïns». Castillo considera que el perfil d'una ciutat com Tarragona – «mediterrània, turística i on fa calor»– la una de la matinada és, possiblement, aviat. L'última tanda de reunions va ser abans de Setmana Santa i en els propers dies, n'hi haurà més per mirar d'enllestir els acords de cara a l'estiu. Les mesures serien per juliol, agost i setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR