Societat

El mal estat dels boscos presagia un estiu "difícil" pels incendis

Interior destina 70 milions a la campanya forestal. Els comandaments disposaran d'un helicòpter amb càmera per seguir els incendis importants. Protesta sindical de bombers davant del Parlament

La gran nevada del mes de març i els episodis de ventades han deixat els boscos de tot el territori català en unes condicions "especialment perilloses per als incendis forestals", ha alertat el conseller d'Interior, Joan Saura, en la presentació de la campanya d'aquest estiu.

Segons el diagnòstic d'Interior, hi ha risc d'incendis i de simultaneïtat de focs. Als efectes de la neu, pluja i el vent cal sumar-hi el risc que cada any suposen els incendis derivats de l'activitat agrícola, concretament la sega de blat. L'any passat "el 80% de les hectàrees cremades" van ser per focs agrícoles. S'espera, per contra, un estiu "més humit i fresc" que el de l'any passat. La Generalitat ha destinat 70 milions d'euros a la campanya d'aquest estiu, incloses millores en els parcs de bombers.

Els Bombers estrenaran diverses mesures aquest estiu, incorporades després d'analitzar els problemes del dispositiu d'Horta de Sant Joan, en l'incendi en què van morir cinc bombers. Cal destacar la incorporació d'una potent càmera de vídeo que anirà instal·lada en un helicòpter i que s'utilitzarà en els incendis forestals importants. Aquesta càmera permetrà al cap de l'operatiu rebre imatges aèries en directe des del centre de comandament avançat.

Helicòpter amb càmera
La càmera disposa de tres visions diferents. La primera és la d'una càmera òptica normal, que dóna al cap de l'operatiu la mateixa visibilitat que si es trobés al damunt de l'helicòpter i li permet, per tant, veure l'evolució del foc. La segona mostra el relleu com si es tractés d'un mapa i on la posició de l'helicòpter apareix al centre de la pantalla. En aquesta apareix també la posició dels efectius terrestres. La tercera visió és tèrmica. Aquesta serà de gran utilitat per detectar els punts calents des de gran distància i amb condicions de visibilitat complicades.

GPS en totes les emissores
Totes les emissores del cos de Bombers estaran equipades amb un localitzador GPS. D'aquesta manera el cap podrà saber en tot moment la posició exacta dels seus efectius.

Una altra de les novetats seran 16 furgonetes per fer relleus en els incendis. Fins ara, la tasca de portar els bombers fins a la seva ubicació en un incendi, quan han de rellevar els seus companys, la feien els mateixos vehicles implicats en l'operatiu d'extinció. Aquests 16 vehicles possibilitaran que no s'hagi de moure els camions. Les furgonetes agilitzaran també l'arribada d'aliments, aigua o benzina fins als punts avançats. Treballaran en la campanya 2.451 bombers professionals, 2.478 bombers voluntaris i 937 auxiliars.

Els sindicats no en tenen prou
Les millores presentades pel conseller Saura són considerades insuficients pels sindicats UGT, CCOO i CATAC, que han reunit una quarantena de bombers en una protesta davant del Parlament mentre es presentava la campanya a la premsa. Els professionals han retret a Saura que no hagi consultat amb ells les millores implantades. També troben injust que calgui fer hores extres per donar un servei més ampli al llarg de l'estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.