Societat

El 28,6% dels nadons del 2009 són fills de mare estrangera

L'any 2000 els naixements de mare estrangera eren el 9% del total

L'Idescat confirma que la natalitat de Catalunya ha caigut per primera vegada en 13 anys

Creix la maternitat de dones no casades

El 28,6% dels naixements registrats a Catalunya el 2009 són fills de mares de nacionalitat estrangera, la proporció més alta des que s'elabora aquest tipus d'estadística. La natalitat de mares estrangeres s'ha multiplicat per cinc durant la primera dècada d'aquest segle, segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Així, l'any 2000 van néixer a Catalunya 5.707 infants de mare estrangera, una xifra que equivalia al 8,9% del total de naixements (63.489). L'any passat, en canvi, es van registrar 24.323 naixements de mare estrangera, equivalent al 28,6% del total (84.849).

Les dades de l'Idescat confirmen que la natalitat va caure l'any 2009 per primera vegada després de tretze anys de constant augment, com va avançar aquest diari el 23 de juny.

La disminució de la natalitat va ser l'any passat més accentuada en mares de Catalunya, amb una reducció del 5,3%, i més moderada en les mares de nacionalitat estrangera, amb un 2,9% de descens.

L'índex conjuntural de la fecunditat a Catalunya (nombre mitjà de fills per dona durant la seva vida) es va situar l'any passat en 1,47 fills per dona, però amb clares diferències per nacionalitats. Les dones de Catalunya tenen un indicador conjuntural de fecunditat d'1,3 fills, mentre que l'indicador en dones estrangeres és d'1,8 fills.

Mare als 31 anys

L'edat mitjana de maternitat és de 30,9 anys, però entre les dones de Catalunya aquesta edat se situa al voltant dels 32 anys mentre, que les dones de nacionalitat estrangera tenen fills als 29 anys com a mitjana.

Les dades de l'Idescat destaquen, d'altra banda, que continua creixent la proporció de naixements de mares no casades, que l'any passat representaven el 34,5% del total. En aquest cas, el percentatge de naixements al marge de l'enllaç matrimonial és més elevat entre les dones de Catalunya (36,4%) que en les dones de nacionalitat estrangera (28,7%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Educació

Famílies de Barcelona reclamen modificar els criteris de preinscripció a I3

Barcelona
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA