Societat

La trama de corrupció de Ciutat Vella encén els veïns i els fa dubtar de tot

El districte va viure una crispada audiència pública, amb la sala més plena que mai, i on van ser constants les insinuacions de mans negres a tot arreu

L'ombra del dubte s'estén per tot arreu. La sortida a la llum pública dels detalls de la trama de corrupció que operava al districte de Ciutat Vella, amb l'alt funcionari municipal Helio Lozano, la seva mà dreta, Elena Ariza (cap d'assessoria del districte), i l'enginyer extern Joaquín Quílez com a imputats, ha encès els ànims dels veïns. L'audiència pública d'abans-d'ahir, la primera des que es va saber el remogut contingut del sumari, en va ser una mostra. La sala era pleníssima i la crispació, palpable, amb constants interrupcions i aplaudiments a les intervencions més crítiques amb l'Ajuntament.

Pel que es va veure abans-d'ahir, la trama de corrupció al districte ha provocat una fulgurant pèrdua de confiança dels veïns respecte a la gestió municipal. Moltes intervencions ho posaven en dubte tot. José Ángel Riera, propietari del bar Pastís, al Raval, atribuïa la “persecució” que ja havia denunciat quan van fer tancar el seu bar a “aquest senyor”, en referència a Helio Lozano. L'oposició veïnal al local La Paloma –tancat per sorolls– també va fer-se sentir, i va insinuar relacions d'Helio amb aquest local. “Que vagi amb compte l'Ajuntament què fa amb la Paloma”, va advertir una veïna, Isabel.

Maria Mas, de l'associació de veïns del Casc Antic i en nom de la xarxa que aplega les diferents entitats veïnals de Ciutat Vella, feia diagnòstic i recepta: “Hi ha una pèrdua de confiança entre la ciutadania i l'administració; com pot ser que durant tants anys es repetissin tantes males pràctiques?” Per això, va demanar que s'apartin els càrrecs sobre els quals hi ha “indicis” que “hagin actuat malament”. També va proposar crear una “una comissió independent de participació veïnal” i “una comissió de control” per evitar que es repeteixin aquestes “males pràctiques”.

Escarp es defensa

La regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, va fer front a l'allau de crítiques refermant “la continuïtat de les polítiques que havia començat la Itziar González”, i que l'Ajuntament “no pot tolerar les amenaces de mort” (com es van produir en aquest cas, segons revela el sumari). Per això, va afegir que “l'Ajuntament assumeix la seva defensa i es personarà per acusar els imputats” i va reiterar la màxima col·laboració amb la justícia. Davant la marea de dubtes creada durant tota l'audiència, va defensar la “tasca honorable” del districte.

I amb tot, les queixes sobre la degradació de Ciutat Vella –i molt especialment, per l'estat del Raval, amb carrers com Robadors en el centre de l'huracà– van tornar a ser l'altre gran motiu de les empipades dels veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.