Societat

La gossera del Baix Ebre funciona en la clandestinitat

Fa dos anys que està construïda però no té ni llum ni aigua

Una protectora l'ocupa sense autorització i ha de fer la neteja amb garrafes reomplides

Situació kafkiana la que es viu diàriament a la gossera comarcal del Baix Ebre. Les instal·lacions fa dos anys que estan construïdes però per falta d'acord entre els ajuntaments de la comarca no s'han pogut encara posar en marxa i no disposen ni de llum ni d'aigua corrent. Tot i això, la protectora ARCA (Associació per al Refugi i Cura dels Animals) les ocupa sense autorització des de fa gairebé dos anys i hi té cura d'uns 80 gossos. “La gent hi deixa els animals abandonats lligats a la porta i fins i tot els llença per dalt de les reixes. Quina altra cosa podem fer que ocupar-nos d'ells?”, argumenta Sandra Zaragoza, voluntària d'aquesta entitat. “És vergonyós que en dos anys no hi haja hagut voluntat política per obrir aquestes instal·lacions encara que fos de forma provisional”, afegeix. I és que de facto, tot i que la gossera està tancada, funciona clandestinament i cada dia s'han de netejar les gàbies. Com que no hi ha aigua corrent, fan servir garrafes reomplides. “Cada dia perdem una hora omplint i carregant les garrafes”, assenyala Anna Vergés, una de les tres persones que diàriament s'ocupen de les tasques de neteja de la gossera i tenen cura dels animals.

Les instal·lacions es van construir als terrenys del costat de l'antiga Dacsa i estan a només vint metres del magatzem municipal de Tortosa on sí que hi ha aigua i llum, per això a la protectora no entenen que en dos anys no s'haja solucionat almenys el problema del subministrament d'aigua.

En vies de solució

El conseller comarcal de Medi Ambient, Antoni Montagut, al·lega que els alcaldes de la comarca no s'han volgut fer càrrec del manteniment de la gossera pel cost econòmic que representa, tot i que al seu moment, el 2006, sí que van aprovar la construcció de les instal·lacions pressupostades en 220.000 euros i que es van finançar en gran part a través de l'aportació comarcal del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC).

Davant d'aquesta situació el Consell Comarcal ha arribat a un acord de cessió amb l'Ajuntament de Tortosa, que està pendent de signar-se. “Una vegada l'haguem signat posarem la llum i l'aigua i posarem a concurs la gossera”, va confirmar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que era president comarcal quan es va impulsar la seua construcció. Les previsions són que a final d'any el problema estiga resolt. “Mentrestant aquestes instal·lacions haurien d'estar buides i la protectora que les ocupa ho sap”, va afegir Bel. De fet, el consistori té un conveni amb aquesta mateixa protectora, ARCA, que ocupa una antiga granja situada a pocs metres de la gossera nova on hi ha uns 110 gossos més. L'Ajuntament en paga el lloguer i 2.800 euros mensuals. En aquesta antiga nau sí que hi ha aigua, però amb poca pressió, i tampoc no hi ha llum, de manera que els veterinaris que habitualment vénen a la tarda a vacunar els animals sovint han de treballar amb frontals, segons expliquen fonts de la protectora.

LA XIFRA

100
garrafes
d'aigua de vuit litres es fan servir diàriament per fer la neteja de la gossera. Reomplir-les costa una hora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.