Societat

Multitudinari homenatge als soldats morts

Unes 5.000 persones desborden a Gandesa el primer acte institucional en record de la Batalla de l'Ebre

“Ells mai més seran desconeguts i oblidats, formen part de la nostra història. Són una petita mostra de la intensitat de la tragèdia i l'horror de la batalla de l'Ebre”. La vicepresidenta de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya i neboda d'un desaparegut durant el front de l'Ebre, Núria Gallach, va resumir amb aquestes paraules el sentiment dels quasi 5.000 assistents que es van aplegar ahir a Gandesa en el primer acte institucional en homenatge a les víctimes de la Batalla de l'Ebre.

El poliesportiu de la capital terraltenca va quedar desbordat davant la multitudinària assistència de les famílies de les víctimes, vingudes d'arreu de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol i l'acte, organitzat pel Memorial Democràtic i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), es va haver de repetir per poder donar resposta a tothom.

Primer acte oficial

Aquest primer reconeixement institucional va comptar amb la presència de nombrosos polítics, encapçalats pel conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura.

A primera hora del matí, Saura, acompanyat de l'alcaldessa de la Fatarella, Carme Pelejà, i altres autoritats del territori, va visitar el nou Memorial de les Camposines (La Fatarella), que conté des d'ahir un total de 29 plaques amb els noms i cognoms de 1.145 dels més de 20.000 desapareguts a la batalla de l'Ebre. La remodelació s'ha dut a terme gràcies al cens que la Generalitat de Catalunya va obrir l'any 2003, per tal de reconèixer aquelles persones desaparegudes durant la guerra civil i el franquisme.

Ja a Gandesa, va tenir lloc l'acte oficial dedicat a les víctimes al front de l'Ebre, però especialment als seus familiars, molts dels quals pensen que aquest reconeixement ha arribat massa tard. “Ha mort massa gent esperant saber dels seus morts”, va recordar el director de Turisme a Catalunya i nét d'un dels desapareguts al front de l'Ebre, Joan Carles Vilalta.

“Crec que l'acte d'avui també ha de ser un acte d'homenatge a les famílies, perquè nosaltres, malgrat tants anys i entrebancs, mai no els hem oblidat, sempre hem tingut viu el seu record”, va afegir Núria Gallach. Un cop finalitzat l'acte, els assistents es van poder desplaçar amb autobús fins al Memorial de les Camposines, per tal de retre un homenatge més íntim i personal als seus familiars. També van poder visitar els centres d'interpretació de la Batalla.

La Batalla de l'Ebre va tenir lloc del 25 de juliol al 16 de novembre de 1938 a cavall de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre i es considera un dels episodis més cruels de la Guerra Civil espanyola i el franquisme, amb més de 20.000 soldats desapareguts.

LA XIFRA

1.145
Són el s noms de les víctimes que s'han reconegut dels més de 20.000 desapareguts a la Batalla


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.