Societat

Olor de cafè cafè

Els fumadors accepten amb resignació les restriccions i ‘ocupen' les terrasses aprofitant el sol

Bars i restaurants retiren els cendrers i superen amb normalitat el primer dia de la llei antitabac

Alguns clients agraeixen recuperar l'olor del cafè acabat de fer

Poca afluència per al partit televisat entre el Barça i el Llevant

“Hi haurà mal humor un parell de dies,però ens hi acostumarem”, deia una cambrera d'un bar del Born

El solet i una temperatura agradable es van convertir ahir en els millors aliats dels fumadors. Tot i ser dia 2 de gener, el primer esmorzar amb la nova llei antitabac, que prohibeix fumar en tots els establiments públics tancats i també en alguns espais oberts –com els parcs infantils–, es va poder fer a les terrasses. També a l'hora de l'aperitiu la majoria de terrasses de l'Eixample, del Born o de Ciutat Vella, a Barcelona, eren molt buscades. Alguns triaven quedar-se a fora per fumar amb tranquil·litat, però d'altres perquè les criatures s'esbargissin amb els patins, el patinet, la bicicleta o la pilota. “L'èxit de la terrassa és habitual en un dia de sol com avui. Les persones som com llangardaixos: fa una mica de sol, i al carrer! Segurament algú sí que ho fa per poder fumar, però la majoria, no”, explicava ahir al migdia el cambrer d'un dels bars de la plaça del Born. Tot i el poc temps que tenia per fer comentaris sobre l'actualitat, sí que va demanar que quedés constància del bé que, segons ell, farà la nova norma als que es passen més de vuit hores diàries “al peu del canó” (llegeixi's darrere la barra).

L'olor de cafè cafè se sentia més que mai ahir al Cafè del Born. La por i la mandra que li feia la nova situació a l'encarregada del local, Vicky, s'havien esvaït al migdia: “Ha anat la mar de bé. Cap problema. Com que hem retirat els cendrers, la gent s'ha adonat que no podia fumar. Prova superada”. Avui, dilluns, es veurà què passarà amb la clientela habitual en un establiment on el fum formava part de l'ambient com les exposicions de quadres que van canviant la decoració de les parets o els ordinadors portàtils que alguns no poden apagar ni tan sols per esmorzar tranquils. “Algú ens ha dit que si no hi ha cigarreta no hi ha cafè, però estic convençuda que ens hi acostumarem i d'aquí a poc temps ho agrairem. Potser el mal humor els durarà un parell de dies”, defensava Vicky, fumadora: “Quan no treballo, deixa-ho clar”.

Desterrats. Aquesta és la nova situació dels cendrers. “Algú m'ha reclamat un cendrer, però poca gent. Molt poca gent. Algun despistat sempre hi ha”, explicava l'Angi, una cambrera del bar Mudanzas, del carrer Vidrieria. “Per fumar ja hi ha el carrer. Tots agrairem respirar millor”, assenyalava. També en aquest establiment típic per fer el tallat o una cervesa el dia va ser tranquil. Perquè no hi haguessin dubtes ho diu ben clar un rètol fet a mà penjat al costat de la porta: “Recordeu que entra en vigor una nova llei i no es pot fumar”.

En un parell de carrers, hi havia cua per dinar a El Foro i tres parelles que feien el cafè i la cigarreta a la terrassa. Aquest restaurant ha eliminat el petit menjador privat reservat per a fumadors. De fet, més que per a fumadors, molts caps de setmana era per a famílies amb cotxets, recorda l'encarregada. No creu que la llei afecti en els ingressos. Ja ara es trobaven de tant en tant amb algú que marxava quan s'adonava que no podia fumar. “Qui vincula el tabac amb el menjar acostuma a ser qui ve a sopar”, aclareix.

Poc èxit del Barça televisat

A la tarda, futbol. El Barça-Llevant era una altra prova de foc per als bars ara vetats a fumadors. Difícil de valorar si la prohibició va frenar la clientela, perquè l'interès del partit no era pas precisament immens i es jugava a les sis de la tarda d'un cap de setmana estrany, amb els comerços oberts i que moltes famílies aprofitaven per comprar per a Reis. En alguns establiments del Paral·lel, on es podia veure el Barça, poca afluència. Pràcticament més gent a la terrassa amb les estufes que no pas a dins mirant la televisió. Un cambrer s'atrevia a predir que la llei seria “fatal” per al negoci. Segurament, però, el veritable termòmetre serà quan es jugui la Lliga de Campions. A Tarragona ho tenen clar: més d'un bar va treure la televisió a la terrassa a l'hora del futbol. Solucionat: futbol i fum.

75
per cent
dels locals de restauració i oci permetien fumar fins dissabte passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona