Societat

El nou govern català reconeix que la llei antitabac a terminis ha perjudicat els hostalers

El conseller de Salut, Boi Ruiz, avança que el govern català traslladarà a l'espanyol aquest “gran error”

Afirma que desconeix com es pot compensar els propietaris de bars i restaurants que van fer les reforme el 2006

El nou conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha afirmat avui que el sector de l'hostaleria té “tota la raó” quan es queixa per la instauració d'una llei antitabac “per entregues”. Ruiz ha fet referència així a les reformes per habilitar espais exclusius per a fumadors que es van fer en locals i que quatre anys després no han servit per res. Ruiz ha avançat que el govern català traslladarà a l'espanyol aquest “gran error”.

En declaracions a l'emissora Rac 1, Ruiz ha afirmat que desconeix com es pot compensar els propietaris de bars i restaurants que van fer les reformes amb l'entrada en vigor de la primera llei antitabac el 2006, si bé ha assenyalat que les competències recauen en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i no en el nou executiu català. “Tenen tota la raó del món a queixar-se que aquesta llei per entregues els ha perjudicat econòmicament”, ha subratllat el conseller, si bé ha descartat que la prohibició de fumar hagi de traduir-se en una menor recaptació o en un pèrdua de clients.

Ruiz ha afegit que s'hauria d'”eradicar” la legislació per entregues perquè suposa una pràctica “molt dolenta” i “no seriosa” des del punt de vista de la seguretat jurídica d'un país. “Si una llei és dura ens hem de posar vermells el primer dia”, ha precisat.

En qualsevol cas, el nou titular de la cartera de Salut del govern d'Artur Mas ha precisat que el moment econòmic actual no permet crear “expectatives” sobre la possibilitat d'una compensació econòmica als hostalers que sí que van fer les reformes.

Ruiz també ha reconegut que existeix una “doble moral” sobre el gravamen que s'imposa al tabac, tot i que ha insistit en les bondats d'una prohibició total en els espais públics pels beneficis en la salut que amaga.

El conseller ha assegurat que durant les primeres 24 hores d'aplicació de la nova norma a Catalunya no s'ha produït “cap alteració” en bars i restaurants, i “cap fumador ha forçat la situació”, per les notícies que ha rebut fins ara.

De totes maneres, ha recordat que els propietaris dels locals poden acollir-se al dret d'admissió amb els fumadors, i fins i tot cursar una denúncia en el cas que algú es resisteixi. Per això ha garantit que la Salut també habilitarà un espai a la seva web per a la presentació de queixes via internet.

Ruiz ha opinat que la societat és “prou madura” com per complir la nova llei sense problemes, tot i que el seu compliment serà més complicat en espais oberts com ara entrades a recintes hospitalaris i escolars perquè són àmbits “molt difícils de controlar”.

Sobre la realització de les inspeccions reglamentàries, ha assegurat que aquestes mantindran la “mateixa dinàmica” de les que ja es feien, i ha apostat perquè la “pressió” de la societat serà la millor garantia del compliment de la normativa, abans que la imposició de multes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà