Societat

SUCCESSOS

L'únic supervivent de l'incendi d'Horta demana tornar al GRAF

Josep Pallàs es reincorporarà a l'estructura tècnica del grup sense assumir tasques operatives per culpa de les seqüeles físiques que pateix

La direcció de bombers veu la proposta amb bons ulls i està pendent que rebi l'alta

Josep Pallàs, l'únic supervivent de l'atrapament mortal que va patir una unitat especial dels bombers a Horta de Sant Joan, ha demanat la reincorporació al Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) un any i mig després de la tragèdia. Pepe, com és conegut entre els companys de feina, encara continua de baixa a causa de les ferides que es va fer, però aviat rebrà l'alta mèdica per poder tornar a treballar. La voluntat de Josep Pallàs de tornar al GRAF té una significació especialment emotiva per als bombers perquè s'ha pres com un gest de compromís personal vers una unitat del cos que va ser durament qüestionada arran de l'accident en què van perdre la vida cinc dels seus companys.

Pallàs ha plantejat la seva voluntat tant als comandaments del GRAF com als del cos, que ja hi han donat el seu vistiplau en espera que la decisió final sigui ratificada pel nou director general d'Emergències, Jordi Gassió, que tot just va ser nomenat en el càrrec abans-d'ahir. Les seqüeles físiques que li han deixat les greus ferides, sobretot a les dues mans, impossibiliten que Pallàs torni a assumir tasques operatives al GRAF com les que tenia assignades quan va tenir l'accident. Per això, està previst que s'incorpori a l'staff tècnic del grup, des d'on podrà divulgar els seus coneixements i la seva experiència a la resta de bombers que integren el Grup de Reforç en Actuacions Forestals, una unitat especial que té com a principal missió obrir pas a les línies d'aigua des de la capçalera del foc i marcar les línies de defensa per evitar que l'incendi es propagui.

L'atrapament mortal que va patir, l'estiu del 2009, la unitat del GRAF Lleida a Horta de Sant Joan i en què van perdre la vida cinc bombers va provocar una crisi interna al cos que encara s'arrossega avui, sobretot perquè el cas continua obert als jutjats de Gandesa. Totes les famílies de les víctimes menys una consideren que l'accident s'hauria pogut evitar i en fan responsables els comandaments del cos que el dia de la tragèdia van prendre les decisions, especialment el cap de tot el dispositiu, Delta Zero, que aquell dia era l'inspector Carles Font.

La comissió parlamentària que es va crear per investigar el succés va generar un elevat desgast del cos de bombers i particularment del GRAF, del qual fins i tot es va arribar a qüestionar la seva feina. Tant el cap d'aquest grup, l'inspector Marc Castellnou, com la resta de comandaments que el dia de l'accident estaven actuant sobre el terreny van declarar en la comissió que l'atrapament mortal s'havia produït per un conjunt de factors que havien coincidit en el temps: unes condicions climàtiques extremes amb molt de vent, una orografia especialment complexa i un excés de confiança de les víctimes, que en comptes de fugir de les flames van decidir construir una zona segura per protegir-se del pas del foc que va acabar sent la seva pròpia trampa. Els cinc bombers que es van quedar a esperar el foc van morir a causa de les altes temperatures i l'únic que es va salvar va ser Josep Pallàs, que de manera instintiva, quan es va adonar de la gravetat de la situació, va fugir corrents bosc a través fins a arribar a una zona rocosa. Es va fer cremades greus, però es va salvar.

LA DATA

21.07.09
diversos bombers pateixen atrapaments en l'incendi forestal del massís dels Ports, entre ells dues unitats del GRAF.

LA XIFRA

5
integrants del GRAF Lleida moren atrapats: Jaume Arpa, Ramon Espinet, Pau Costa, David Duaigües i Jordi Moré.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.