Societat

Adrià desmunta les impostures contra l'avantguarda

El cuiner va voler fer ahir al Fòrum la seva darrera ponència en, almenys, els pròxims tres anys

Ferran Adrià va obrir la sessió professional del Fòrum Gastronòmic Girona 2011. Abans que agafés la paraula, Pep Palau, un dels organitzadors i creadors del Fòrum, va proposar un minut de silenci en record per Santi Santamaria, que va morir dimecres passat a Singapur arran d'un infart, i d'Albert Asín, el més jove del bar Pinotxo de la Boqueria de Barcelona, que va morir divendres, després d'una llarga malaltia.

La darrera en 3 anys

Només de començar, Ferran Adrià va anunciar que la ponència era la darrera que feia, almenys, en els pròxims tres anys, en què voltarà pel món per presentar el projecte d'El Bulli Foundation, la fórmula revolucionària amb què tornarà a obrir a partit del 2014. Va voler tenir una deferència amb el Fòrum, aleshores (el 1999) celebrat a Vic, perquè va ser el primer congrés, “pel que s'entén un congrés a la història de la cuina”. I va afegir: “La història de la cuina va canviar amb els congressos, perquè després de molts anys d'amagar receptes, cuinar d'amagat, de secrets i de trucs, es veia com es cuinava”. També va dir que ja no té sentit parlar de plats amb internet: “Avui el que té sentit és el diàleg.”

A partit dels plats de caça que ofereix a El Bulli aquesta temporada, Ferran Adrià va fer un discurs lúcid i molt ben argumentat contra els discursos conservadors que han volgut dividir la cuina i contra els que l'han acusat de tornar al producte després d'haver-lo abandonat durant anys. “No he marxat mai del producte”, va dir, abans de dir que hi ha cuina productista i elaboracionista: “L'amanida de tomàquet és productista i el gaspatxo, elaboracionista”. Va farcir el discurs d'exemples: el rostit al costat productista i els canelons, a l'elaboracionista. I a continuació va dir que el debat de la cuina del producte és una marcianada. I per acabar de desmuntar-ho va dir que la majoria de postres són elaboracionistes. I va alertar que “tan elaboracionista és un bunyol o una croqueta com l'esferificació”.

Contra les crítiques que l'han acusat de no respectar el producte, en va desmitificar el mite a partir de les lectures i dels estudis per preparar els seus nous plats de caça. Va dir que la cuina clàssica no respectava el producte: “Per què desvirtuaven una llebre amb un fons de carn? Per què no feien uns fons de llebre? Jo ho faig”.

El discurs subtil d'Adrià va semblar una resposta a les crítiques que ha rebut durant anys de Santi Santamaria, sobretot quan el cuiner de Montjoi va dir que a partir d'aquest estiu estarà tres anys sense poder intoxicar ningú. A més, va aprofitar per denunciar que ha estat víctima de moltes campanyes d'intoxicació: “Les fílies i les fòbies no han de manipular l'actualitat”.

1.846
receptes
tindrà finalment el catàleg d'El Bulli, en homenatge a l'any 1846, en què va néixer Auguste Escoffier, el cuiner més gran abans d'Adrià. El darrer plat serà la desconstrucció del préssec Melba, d'Escoffier.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA