Societat

Les autoritats calculen que hi pot haver 10.000 morts

La xifra oficial de víctimes mortals confirmada és de 1.353 però la gran quantitat de persones sense localitzar fa témer el pitjor

L'exèrcit desplega cent mil efectius per a les tasques de rescat

Tot i que les últimes xifres proporcionades pel Centre d'Emergències i Desastres de la policia japonesa confirmaven la mort de 1.353 persones i la desaparició de 1.085 més en el terratrèmol i posterior tsunami de divendres passat al Japó, ahir les autoritats japoneses van reconèixer que el balanç final podria superar les 10.000 víctimes mortals si es confirmaven les informacions dels serveis de rescat. Altres fonts fins i tot no descarten que aquesta xifra pugui incrementar-se.

La xifra superaria els 6.400 morts registrats al gran terratrèmol de Kobe el 1995. “No tenim més remei que afrontar la situació sota la premissa que la xifra de víctimes mortals, sense cap dubte, serà de desenes de milers”, va concretar el cap de policia Naoto Takeuchi.

Entre aquestes desenes de milers de morts hi ha més de la meitat de la població de Minamisanriku, on només un parell d'edificis continuen drets, i que s'ha convertit en una de les imatges més tristament icòniques de la tragèdia. A aquest nombre de víctimes s'hi han d'afegir un gran nombre de residents atrapats per les aigües. Unes 4.400 persones continuen aïllades a les ciutats d'Onagama i Ishinomaki.

Una altra de les províncies afectades pel tsunami ha estat la prefectura d'Iwate, on els serveis de rescat esperen poder treure més de 640 residents de la ciutat de Rizukentaka amb ajuda de les forces nord-americanes destacades al Japó, que han contribuït amb vuit helicòpters per ajudar al rescat.

De tota manera, Rizuketaka està devastada i tot i que no s'ha emès cap valoració sobre el nombre de víctimes, l'Ajuntament ha assegurat que només 5.900 dels 23.000 residents havien aconseguit resguardar-se de les aigües en el moment en què van arribar les onades del tsunami.

Les xifres oficials també parlen de més de 20.800 edificis destruïts i entre 450.000 i 600.000 japonesos evacuats dels seus habitatges per diversos motius, entre els quals, 200.000 pels riscos en les centrals nuclears.

Desplegament massiu

L'exèrcit ja havia desplegat 65.000 efectius per tot el país per ajudar en les tasques de rescat, però ahir s'hi van afegir 35.000 més. Helicòpters de la marina seguien sobrevolant les zones afectades i concentraven els seus esforços a detectar incendis, principalment a la ciutat de Miyako, on hi havia set focus fora de control.

Milions de persones continuaven ahir sense electricitat ni aigua potable a les zones afectades. També s'estava racionant el combustibles a les gasolineres de les zones del nord-est del país.

Arran la gravetat del sisme, avui se suspendran els treballs en diverses institucions com el Parlament del Japó, un fet inusual en una de les nacions més avançades del món. Tampoc obriran les portes les plantes dels gegants de la indústria automobilística. L'aturada també afectarà la producció petroliera.

Magnitud 9

L'Agència Meteorològica del Japó va revisar i elevar a 9 a l'escala oberta de Richter el terratrèmol, situant-lo com al segon de més magnitud de la història i només superat pel que va tenir lloc el 22 de maig de 1960 a Valdivia, Xile, que amb 9,5 graus a l'escala de Richter va causar uns 6.000 morts. De tota manera, si es compleixen els pronòstics serà el més devastador pel que fa a nombre de víctimes després que el tsunami s'emportés per davant pobles sencers de la costa del Pacífic.

“No serà fàcil, però ho superarem”

El primer ministre japonès, Naoto Kan, va demanar ahir unitat als seus conciutadans per afrontar les conseqüències del sisme i posterior tsunami de divendres passat, que va qualificar com “la pitjor crisi que afronta el Japó des de la Segona Guerra Mundial”. Kan va dir que la situació és preocupant i va mostrar la seva gratitud i respecte per la calma amb què la població japonesa ha fet front al terratrèmol. “No serà fàcil, però superarem aquesta crisi, com hem fet en el passat”, va assegurar.

Kan va aparèixer a televisió per deixar clar al poble que el futur de la nació es veurà determinat per la manera com s'enfrontin a la tragèdia.Una de les primeres mesures de l'executiu ha estat autoritzar a les empreses elèctriques talls d'electricitat de fins a tres hores de durada al dia, a partir d'avui, per poder garantir el subministrament a les zones del nord-est del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.