Societat

SALUT

Les infermeres, per la seguretat dels pacients

Boi Ruiz es reuneix amb el col·lectiu per abordar el futur del sistema

La prolongació dels estudis farà que l'any vinent no surtin noves titulades

“La nostra línia vermella és la seguretat dels pacients i estarem amatents perquè es garanteixi en tot moment”. Així va resumir ahir la presidenta del Col·legi d'Infermeria de Barcelona, Mariona Creus, la posició del col·lectiu davant l'escenari de retallades, després de la reunió que diverses representants de la professió van mantenir amb el conseller de Salut, Boi Ruiz.

Les infermeres són el col·lectiu sanitari més nombrós del sistema, amb un nombre molt elevat de personal eventual que en aquests moments veu perillar els seus llocs de treball, tot i que, paradoxalment, Catalunya té una de les ràtios d'infermeres per miler d'habitants més baixa d'Europa (5,3, molt per sota de la mitjana del 8,4). Creus va recordar al conseller que les infermeres del sistema públic “han fet bona part dels deures”, ja que, des de l'estiu passat, suporten la reducció del 5% del salari i un augment de les càrregues de treball a causa de la reducció de personal per fer substitucions.

La reunió va servir per escenificar que Ruiz compta amb el col·lectiu per tirar endavant la contenció i per anar cap a un model assistencial en què les infermeres tindran un “paper clau” –per exemple, en l'atenció integral als malalts crònics–. A més, podran assumir noves responsabilitats, ja que la formació d'infermeria ha passat de l'antiga diplomatura al títol de grau i, a més, darrerament, s'han desenvolupat les especialitzacions.

El canvi en la titulació jugarà, casualment, a favor de l'actual situació, ja que, a causa de la prolongació des estudis, l'any vinent no sortiran noves promocions. “No tindrem tantes infermeres a l'atur com podríem arribar a tenir”, va reconèixer Creus. Així doncs, la perspectiva laboral del col·lectiu, tenint en compte la crisi, dista molt de la de fa tan sols un o dos anys, quan hi havia problemes per trobar professionals disponibles.

LA XIFRA

5,3
infermeres per miler d'habitants hi ha a Catalunya, molt per sota de la mitjana europea de 8,4.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.