Societat

Els metges exigeixen que s'aturi la retallada en salut

Els professionals avisen que les mesures de xoc desmantellaran el sistema

Demanen al govern que es faci enrere

Ruiz insisteix que va demanar als hospitals que retallessin amb criteris clínics

La confiança que els metges van dipositar en el conseller de Salut, Boi Ruiz, quan fa un mes es va comprometre davant dels professionals a no aplicar mesures d'estalvi que afectessin la qualitat assistencial, s'ha trencat de manera estrepitosa. Arran de la política de fets consumats que ja s'està anunciant i aplicant a la majoria d'hospitals, amb reducció del nombre de llits, d'activitat quirúrgica i d'altres serveis, els col·legis de metges catalans i el sindicat Metges de Catalunya (MC) han fet front comú per exigir al conseller i al govern que “facin marxa enrere i anul·lin un pla de xoc” que, si es compleix, “desintegrarà el sistema sanitari del país”. En aquesta exigència, els metges tenen el suport del Fòrum Català de Pacients.

El secretari general de MC, Antoni Gallego, va avançar ahir que faran mobilitzacions per fer arribar al conseller el seu rebuig a la retallada. De moment, ja hi ha convocada pels sindicats MC, CCOO, UGT, Catac i SATSE una concentració pel 14 d'aquest mes a la plaça de Sant Jaume en protesta pel “desmantellament” de la sanitat pública. Gallego va descartar la convocatòria de vagues o de qualsevol mesura de pressió que perjudiqui els pacients.

“Senyor conseller, considerem intolerable la retallada que es pensa aplicar en salut i el fet que no s'hagi tingut en compte cap criteri clínic”, va etzibar Gallego. Des del sindicat, asseguren que la majoria de les mesures anunciades pels gerents dels hospitals “haurien estat impedides” si s'haguessin imposat els criteris mèdics. Segons Gallego, el tancament de llits i sales d'operacions anunciat per a un estiu que durarà quatre mesos obligarà a fer “una medicina de guerra” als hospitals.

Tot i que fa pocs dies el conseller va insistir en el fet que encara no hi ha cap decisió definitiva, Gallego assegura que les mesures que ja han començat a posar-se en marxa als centres sanitaris estan creant un clima “d'incertesa” insuportable per a professionals i pacients. Tant des del sindicat com des dels col·legis professionals van recordar que la sanitat catalana ja estava infrafinançada des d'abans de la crisi i van instar el govern a renunciar a la retallada del 10% en salut i a “anar a buscar els diners” a Madrid.

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Fernando Vizcarro, va anar més enllà i va demanar un gran pacte de tots els grups polítics que garanteixi la supervivència i estabilitat del sistema sanitari. Segons els metges, no té sentit aplicar una reducció lineal del 10% a totes les partides del govern, sobretot tenint en compte que fins ara el sistema sanitari català (i de l'Estat) ha estat considerat el tercer del món, després del japonès i el suís.

Que els professionals estiguin preocupats és raó perquè els pacients també ho estiguin, va afirmar Albert Jovell, metge i president del Fòrum Català de Pacients. Si es tanquen serveis que fins ara estaven plens, qui donarà atenció a aquells malalts?, es preguntava ahir Jovell.

La desconfiança dels metges en el govern va obligar el conseller Ruiz a recordar-los ahir al vespre que, en la carta en què sol·licitava als hospitals que li fessin arribar les seves propostes de retallada, ja se'ls aclaria que havien de tenir en compte “criteris clínics” i que en cap cas serien lineals. Ruiz és conscient que, sense el suport dels facultatius, la retallada es complica encara més, i per això els recorda que les mesures “són necessàries per a la sostenibilitat del sistema sanitari públic”.

És voluntat de Salut que el criteri clínic sigui element determinant [en la retallada]
Boi Ruiz
Conseller de Salut de la Generalitat

LES FRASES

Si els metges ens diuen que estan preocupats, els pacients tenim motius per estar-ho
Albert Jovell
President del Fòrum Català i Espanyol de Pacients
Estan a punt de desintegrar el sistema i serà molt difícil recuperar la sanitat que ara tenim
Antoni Gallego
Secretari general del sindicat Metges de Catalunya

Pressupost del 2006 per a la realitat del 2011

Segons el departament, la retallada en salut de mil milions d'euros situarà el pressupost al nivell del 2006. Tot i això, des de llavors la població a atendre ha passat de 7,2 milions a més de 7,7 milions.

Més autonomia i capacitat d'autogestió

Els representants dels metges van demanar ahir més autonomia i capacitat d'autogestió per tal de garantir l'aplicació de mesures d'estalvi que afectin les estructures i no l'assistència.

Preocupació pel futur laboral dels metges joves

El president del Consell de Col·legis de Metges, Fernando Vizcarro, es va mostrar preocupat per les perspectives laborals que tindran els metges més joves, després de deu anys de formació.

El sector sanitari també genera valor econòmic

El president del Fòrum Català de Pacients, Albert Jovell, va recordar que el sector sanitari és un dels principals motors econòmics del país i que, per contra, serà un dels grans damnificats per la crisi.

L'hospital de Tortosa es mobilitzarà avui

El personal de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa es concentrarà avui davant el centre com a protesta per les retallades. Els treballadors han demanat als ciutadans que se sumin a l'acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.