Societat

550 milions d'euros per al nou sarcòfag de Txernòbil

La comunitat internacional reuneix fons per la construcció del nou cofre de la central ucraïnesa en una conferència a Kíev

El nou edifici ha de permetre contenir les emissions de radioactivitat fins a final de segle

La comunitat internacional s'ha compromès avui a aportar 550 milions d'euros més per a la construcció d'un nou sarcòfag que cobreixi el reactor de la central nuclear de Txernòbil, que va esclatar l'any 1986.

Durant la conferència que s'ha celebrat a Kíev en motiu del vint-i-cinquè aniversari del pitjor accident nuclear de la història, la comunitat internacional ha abordat el finançament del nou sarcòfag que s'està construint a la planta ucraïnesa per contenir les emissions radioactives.

Ucraïna esperava que els governs i les organitzacions internacionals aportessin 740 milions d'euros. Amb tot, la crisi nuclear de Fukushima i la situació econòmica ha pesat sobre la conferència. L'ambaixador del Japó, país que fins ara era el principal contribuent d'aquest projecte, ha dit a la reunió que a causa de “les difícils circumstàncies” que travessa, no pot destinar més fons al cofre de Txernòbil.

“Això és el que hem estat capaços de reunir en un esforç conjunt, 550 milions d'euros”, ha declarat el president ucraïnès Viktor Yanukovich, al final de la reunió.

Per la seva banda, els representants dels països del G-8 i la Unió Europea, que han liderat la conferència, han expressat la seva determinació de finançar el nou sarcòfag.

El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durão Barroso, ha considerat que la conferència de Kíev ha tingut “un resultat molt bo” i que quan es presentin tots els compromisos de finançament, es podria assolir “el molt ambiciós objectiu de la conferència”.

En aquest sentit, ha indicat que la CE s'ha compromès a oferir 110 milions més. En total, ha afegit, el bloc de la Unió Europea (UE) posarà la meitat dels fons necessaris per als projectes de “protecció i seguretat” a Txernòbil.

El Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament aportarà fins 120 milions d'euros i França en proporcionarà 47 milions més, segons el primer ministre gal, François Fillon.

El nou edifici de contenció que es vol construir sobre el reactor número 4 de la planta ucraïnesa cobrirà el cofre provisional que es va fer en els mesos posteriors a la catàstrofe. Aquell primer sarcòfag presenta moltes esquerdes a través de les quals continua alliberant partícules radioactives a l'exterior.

El nou cofre, que tindrà una altura de més de cent metres i forma d'arc, mantindrà el reactor segellat almenys fins a final d'aquest segle. Durant aquest temps, es podrà anar desmantellant el contenidor actual i traslladar el material radioactiu a un lloc més segur. Els fons oferts en la conferència també es destinaran a construir els magatzems on dipositar tots aquests residus nuclears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.