Societat

Els enginyers, obligats per la crisi a buscar noves oportunitats a l'exterior

La caiguda en picat de l'obra pública força el sector a mirar cap als països emergents

El Brasil, amb l'horitzó dels Jocs Olímpics, és el destí preferent

La crisi econòmica i les retallades de les administracions en obra pública han portat moltes consultories d'enginyeria a buscar alternatives a l'exterior, especialment en països emergents. Segons el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, les empreses cada cop aposten més per internacionalitzar-se i alguns enginyers han marxat a l'estranger, tot i que no hi ha dades concretes del nombre d'exiliats.

Des de l'Associació Catalana d'Empreses d'Enginyeria i Consultoria Independents de Catalunya (Asinca), asseguren que el sector viu un moment especialment delicat arran de la caiguda en picat de l'obra pública. “El sector de les consultories d'enginyeria havia crescut molt els darrers anys a remolc de l'administració pública”, explica la patronal. Projectes com ara la construcció de carreteres, aeroports o dessaladores han quedat, en molts casos, aparcats o ajornats esperant temps millors, i els nous projectes arriben amb comptagotes. Segons dades de l'Asinca, el darrer any el sector ha perdut prop de 700 llocs de treball, en bona part, a causa de la crisi i la contenció pressupostària.

En vista d'aquest panorama, no és estrany que cada cop hi hagi més enginyers que es fixin en països amb grans oportunitats de negoci com ara el Brasil, una de les economies emergents del món que, a més, serà l'escenari dels Jocs Olímpics del 2016, a Rio de Janeiro. Diuen que l'experiència de Barcelona 92 hi és molt benvinguda.

LA XIFRA

700
persones
han quedat sense feina l'últim any en el sector de l'enginyeria, segons dades de l'Asinca.

LA FRASE

El sector de les consultories d'enginyeria havia crescut molt a remolc de l'administració
associació catalana d'empreses d'enginyeria i consultoria independents de catalunya

LA DATA

2016
Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro atrauran molts enginyers, alguns dels quals amb l'experiència del 1992.

Empreses alemanyes recluten professionals catalans

Representants de tres empreses alemanyes entrevistaran i seleccionaran aquesta setmana una vintena d'enginyers joves a Barcelona per treballar al país germànic, fonamentalment en la indústria i les telecomunicacions. La Cambra de Comerç d'Alemanya a l'Estat espanyol ha organitzat dos seminaris, el dia 8 a Barcelona i el dia 10 a Madrid, per promoure la mobilitat laboral com a oportunitat per als joves professionals espanyols. En les trobades es faran ofertes de treball concretes adreçades a enginyers amb domini de l'alemany. Alemanya pretén captar professionals qualificats de l'Estat espanyol no només de l'àmbit de l'enginyeria, sinó també de la sanitat, l'educació i el turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.