Societat

Les noves beques cobriran la meitat de la matrícula

El govern destinarà poc més d'un milió d'euros als ajuts a les rendes més baixes

El pagament del curs es podrà fraccionar

El govern destinarà poc més d'un milió d'euros a les beques de nova creació, que compensaran l'increment del preu de la matrícula en un 7,6%. Els ajuts, que rebran el nom d'Equitat, estaran gestionats per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i eximiran els estudiants que es beneficiïn de la meitat del pagament de la matrícula.

La secretaria d'Universitats encara no ha definit els criteris per accedir a les noves beques. En aquest sentit, no és clar si els beneficiaris dels ajuts estatals s'hi podran acollir o en quedaran exclosos. A banda de la suma d'1.300.000 euros per a aquestes beques per nivell de renda, es destinarà una quantitat encara per determinar a premiar el rendiment acadèmic. “Serà un fons discret per fer una prova pilot el curs vinent”, va avançar ahir el secretari d'Universitats, Antoni Castellà. A diferència de les beques Equitat, que es nodriran dels diners procedents de l'augment de taxes, les de rendiment estaran lligades al pressupost general.

Castellà va xifrar en cinc milions d'euros els nous ingressos gràcies a l'encariment de les matrícules. En titulacions com ara dret, la despesa de l'estudiant augmentarà 64,25 euros, mentre que en carreres més cares –com ara medicina– el cost total del curs serà de 100,50 euros més que l'any passat.

Paral·lelament a la nova política de beques, el govern també permetrà el pagament fraccionat de la matrícula en deu mesos. Pel que fa a les assignatures suspeses, les segones matrícules tindran el recàrrec habitual del 50%.

L'augment substancial serà per a les terceres repeticions i les successives, en què el coeficient multiplicador del preu passarà de l'1,8 actual al 3. “No és un afany recaptatori; és perquè considerem discutible que el sistema públic subvencioni més d'una repetició”, va subratllar Castellà.

El govern està valorant la petició del Consell de l'Estudiantat de no generalitzar el nou coeficient a totes les carreres, en la línia de l'acord que ha permès mantenir les beques estatals a les terceres repeticions en les enginyeries i arquitectures.

11,4
per cent
és l'aportació que fa l'estudiant al cost real de la titulació, segons el càlcul de la secretaria d'Universitats.
100,50
euros
és l'increment màxim del cost d'un curs amb l'aplicació del 7,6% d'augment del preu per crèdit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat