Reportatge

Al nord del Nord, l'home de Talteüll

Enguany se celebren a la Catalunya del Nord els quaranta anys de la descoberta d'un ‘Homo erectus' de fa 450.000 anys

Quaranta anys després de la descoberta del professor De Lumley a la cauna de l'Aragó del crani d'un Homo erectus de vint anys, la petita població de Talteüll, fronterera amb Occitània, ha esdevingut una referència mundial en l'estudi de la prehistòria. I el seu museu, un dels llocs més visitats a la Catalunya del Nord.

Les primeres excavacions a la cauna de l'Aragó es van iniciar l'any 1964, però la descoberta del crani del “català més vell”, –com l'anomenen a Talteüll– es va produir el 22 de juliol del 1971. Un primer museu va ser creat l'any 1978 per l'Ajuntament, amb l'ajuda del professor De Lumley, on es presentaven materials provinents de la cova. Fins a l'any 1991 aquell museu va rebre uns 700.000 visitants.

Centre Europeu de Prehistòria

L'any 1992 es va inaugurar el Centre Europeu de Prehistòria, que engloba el nou museu dins un complex científic i cultural de 3.700 metres quadrats, dels quals 1.500 estan oberts al públic. El museu rep actualment més de cent mil visitants l'any, amb visites en diferents llengües, entre les quals el català. El museu, de gestió municipal, acull també en les seves instal·lacions un Centre de Recerques Prehistòriques, on treballen científics d'arreu del món que estudien i cataloguen més d'un milió d'objectes extrets de la cauna de l'Aragó. A partir de l'any que ve i fins al 2015 tota la museografia serà renovada i actualitzada.

La cauna de l'Aragó

La cauna (mot que vol dir cova en el parlar de transició entre català i occità d'aquesta vall septentrional de la Catalunya Nord) va ser excavada per l'aigua en el massís calcari que envolta la vall. Era un hàbitat privilegiat per als caçadors prehistòrics de grans herbívors, ja que es trobava enmig d'una abundant varietat d'àmbits ecològics. Està situada a poc més d'un quilòmetre del poble i en un espadat que domina la vall i les gorges del Goleirós, un indret obert al públic, molt freqüentat a l'estiu, amb bassals naturals a la roca del llit del riu Verdoble, afluent de l'Aglí i provinent d'Occitània. Les gorges al peu de la cova han estat, històricament, la frontera entre les terres de cultura catalana i occitana.

‘Homo erectus tautavelensis'

L'home de Talteüll vivia a l'actual Rosselló fa uns 450.000 anys. Pertanyia al grup dels preneandertals, o sigui, els Homo erectus europeus. Encara no havia dominat el foc i el seu hàbitat dins la cova de l'Aragó era molt senzill.

Era un hàbil caçador de grans animals com ara el bisó, el rinoceront o el lleó. Podia recórrer llargues distàncies, per caçar o per procurar-se pedres i materials per fabricar les seves eines. El seu territori de caça s'estenia en un radi de més de trenta quilòmetres al voltant de la cova. Va haver d'adaptar-se, al llarg de mil·lennis, a condicions climàtiques molt variades i al canvi de flora i fauna. Les seves condicions de vida eren molt difícils.

Tallers i cuina prehistòrics

Cada tarda, durant l'estiu, s'hi fan activitats prehistòriques com la fabricació d'eines de pedra, encendre foc o tirar amb arc i altres mètodes de projecció de projectils. La mainada pot participar en un joc de pista i obtenir un regal i un diploma d'arqueòleg. La data exacta de la descoberta del crani del que esdevindria l'Home de Talteüll va ser el 22 de juliol del 1971. Per commemorar-ho tindran lloc unes diades el 19 i 20 de juliol, que es repetiran el 9 i l'11 d'agost i on, entre altres activitats, es podrà tastar la cuina prehistòrica.

Aquestes diades serviran també per promoure l'activitat econòmica de Talteüll i de la seva vall, amb els productes de la terra i sobretot el vi –un dels vins més apreciats de la Catalunya Nord– amb denominació d'origen controlada (AOC) Tautavel. El museu dedica una atenció especial als visitants d'arreu dels Països Catalans, amb audioguia i publicacions en llengua catalana.

PER ARRIBAR-HI

A l'autopista A-9 s'agafa la sortida 41: Perpinyà Nord. A la rotonda després del peatge s'agafa la primera sortida, on ja hi ha indicat el poble en francès (Tautavel). Es passa per Vingrau i s'arriba a Talteüll.

DADES D'INTERÈS

Accés a la cova La visita de la cauna de l'Aragó, on els arqueòlegs continuen les recerques, és gratuïta. Una visita comentada té lloc cada dimecres
El web www.450000ans.com (molt aviat en català)
Informació en català David Angelats. Telèfon 0033468290776.
Correu electrònic [email protected]

Festa prehistòrica

Festa de la Prehistòria el 19 i 20 de juliol i del 9 al 11 d'agost. Els visitants podran iniciar-se a diferents tècniques com fer foc, fabricar eines de pedra, fer música o cuina prehistòriques. Hi haurà un mercat amb productes locals, minerals i fòssils. A cada festa tindrà lloc un dinar prehistòric, que cal reservar al telèfon 0033468294587. La commemoració del descobriment del crani serà el 21 i 22 de juliol. S'exposaran les restes humanes originals i tindrà lloc l'espectacle Les petjades de l'home de Talteüll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.