Societat

Xàtiva celebra el 761 anys de la fira d'agost

Enguany hi ha actes de tota mena sobre la base del que fou una fira de ramat

La Fira d'Agost o Fira de Xàtiva és una fira, originariament del bestiar, que té lloc a aquesta ciutat valenciana i que començà a celebrar-se el 1250 pel Privilegi de Jaume I.

Inicialment se celebrava en la tardor, però actualment té lloc del 4 al 20 d'agost. En temps recents ha combinat l'oferta cultural amb les atraccions de fira i el mercadeig. La fira pròpiament del bestiar, ha passat a un segon terme quedant gairebé reduïda a un concurs de tir i arrossegament que té lloc des de principis dels 70.

D'entre els actes i costums tradicionals d'aquesta fira destaquen el cant d'albades i l'esmorzar de fira compost de sardina, pimentó i olives. També s'ha de subratllar l'exposició d'imatges de la fira de l'any passat, el concurs de paelles del dia 19 d'agost.

Així doncs, des de divendres 29 de juliol, fins al 20 d'agost, la vila viu un festival de bandes de música, una concentració de motos, una simultània d'escacs, folklore vingut d'altres terres, i un bon grapat d'activitat lúdiques i festives.

Pràcticament des d'el 1250 que se celebra tots els anys, malgrat algunes suspensions ocasionades per epidèmies i durant la crema de la localitat per odres de Felip V.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.