Reportatge

Paisatges de Miró

Mont-roig del Camp celebra el centenari de la primera estada de Joan Miró al municipi, que va ser l'inici de la seva trajectòria creativa

“Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”, deia Joan Miró. Aquest any es celebra el centenari de la primera estada del pintor en aquest municipi del Baix Camp i de l'inici de la seva trajectòria artística. Mont-roig del Camp el va seguir acollint durant 65 anys i va ser testimoni de la seva evolució creativa, que el va convertir en un dels genis de la pintura del segle XX. Aquest diumenge, Mont-roig celebra la Festa de l'Oli Nou i val la pena aprofitar l'avinentesa per conèixer de primera mà els paisatges que Miró va reflectir en la seva obra. Són els “originals dels originals”, tal com expliquen al Centre Miró, punt de partida de l'itinerari 3MR (Mirar Miró Mont-roig). La ruta –que es pot fer en bicicleta, a peu, en cotxe o combinant-ho tot– va de mar a muntanya i inclou nou espais senyalitzats on els visitants poden admirar els paisatges que Miró va pintar i que, gràcies al seu talent, han esdevingut universals. Alguns són tan coneguts com La masia, un quadre pintat entre el 1921 i el 1922 on apareix la casa dels masovers del Mas Miró, el lloc on s'estava el pintor quan era a Mont-roig i on va convidar personalitats de la talla d'Alexander Calder, Josep Lluís Sert i Ernest Hemingway, que va acabar comprant el quadre La masia a Miró. La finca, propietat dels hereus de Miró, conserva l'estudi on el pintor treballava i està previst que en un futur pugui ser seu d'un museu. De moment, només es pot veure l'exterior. La passejada pels paisatges mironians baixa fins al mar, el Mediterrani de la cala Pixerota, que apareix al quadre Platja de Mont-roig (1916). L'ermita de la Mare de Déu de la Roca és el punt més elevat de l'itinerari, on es pot observar el to rogenc de la pedra que dóna nom al municipi i que tant va impactar Miró, fins al punt de reflectir-la al quadre Mont-roig. Sant Ramon (1916). La passejada passa per l'interior del centre urbà i també per la zona de masies a l'entorn del Mas Miró, a mig camí entre el poble i la platja.

El Centre Miró, situat a l'església vella, permet descobrir la relació de l'artista amb Mont-roig a través de reproduccions del conjunt de l'obra mironiana inspirada en el poble. Hi ha també el tapís El llangardaix de les plomes d'or, de Joan Miró i Josep Royo, donat per la família de Miró al poble de Mont-roig. A hores d'ara el centre també ofereix l'exposició fotogràfica Mont-roig 1911, un recull d'imatges de com era el poble quan Miró hi va venir per primer cop.

La visita al municipi es pot complementar amb un itinerari per les barraques de pedra seca, construccions singulars que es troben pels camps de l'entorn. Es tracta d'una ruta senyalitzada i concebuda per fer en bicicleta, que passa per algunes de les barraques més característiques.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. S'hi pot arribar a través de l'autopista AP-7, sortida 37.
En tren. El municipi té una estació a prop del litoral.
Centre Miró. C/ Major, 2 Obert de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Dissabtes, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h Diumenges, d'11 a 14 h
Oficina de Turisme de les Pobles. Ctra. N-340, km 1139
Oficina de Turisme de Miami Platja. Pl. Tarragona
Centre BTT Mont-roig del Camp-Miami Platja. C/ Aureli Escarré, s/n

Una ruta pels paisatges dels genis

Mont-roig del Camp forma part del projecte El Paisatge dels Genis, una iniciativa turística que vincula quatre municipis de les comarques de Tarragona amb els creadors universals que hi van deixar la seva petjada. A més de Mont-roig amb Joan Miró, hi participen el Vendrell amb Pau Casals, Reus amb Antoni Gaudí i Horta de Sant Joan amb Pablo Picasso. Es tracta d'una ruta que aporta les claus per entendre millor l'obra dels quatre creadors prenent com a punt de partida els centres d'interpretació de cadascun dels artistes en aquestes poblacions. Les oficines de turisme dels quatre municipis disposen d'informació sobre la ruta i posen a la venda la Targeta Genial, un document que per 9 euros dóna accés als quatre centres d'interpretació i ofereix avantatges i promocions especials als establiments col·laboradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
JUDICIAL

No consideren delicte d’odi els tuits contra la família de Canet

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona
MEDI AMBIENT

Alumnes d’un institut de Cambrils creen un biòtop per incrementar la biodiversitat marina del Cavet

Cambrils

Tornen les cues per les obres a la C-65

quart
SOCIETAT

Tarragona adjudicarà el contracte de la brossa a Urbaser un cop exclosa l’empresa guanyadora

Tarragona

Confirmen un cas del virus de la Llengua blava en una explotació ramadera

vilademuls
GIRONA

Presenten la 18a edició dels Premis E-TECH de noves tecnologies

GIRONA
SERVEIS

Renfe afegeix una freqüència de l’AVE al Camp de Tarragona a les 11 del matí

Perafort-La Secuita
CULTURA

La biblioteca García Márquez de Barcelona tancarà tres setmanes per arreglar “desperfectes”

Barcelona