Reportatge

Festa del granat amb roba d'època

Perpinyà dedica una setmana d'actes a sant Eloi, patró dels joiers, i al granat, una pedra amb molta tradició al Rosselló

La tercera edició de la Festa de Sant Eloi –patró dels joiers– i del granat arrenca aquest dissabte 26 de novembre a la capital del Rosselló i durarà fins al proper 4 de desembre. Tot i tractar-se d'una festa relativament recent, aquesta celebració ha arrelat amb força perquè potencia un sector d'activitat molt tradicional i alhora força actiu: el dels joiers de la Catalunya de la Nord i més concretament el seu savoir-faire en la talla del granat. Aquesta pedra preciosa que fins a principi del segle XX era una de les joies preferides de la societat rossellonesa, va caure un moment en desús i es torna a potenciar ara amb èxit. Tot i que en temps antics el granat del Rosselló es treballava a partir de pedres brutes provinents de les muntanyes de la Catalunya del Nord, l'especificitat del granat de Perpinyà sempre s'ha definit pel tall particular que li aplicaven els joiers locals.

Una tradició viva

Per això avui –encara que les pedres ja s'importin de països exteriors– es manté intacta l'autenticitat de la feina dels joiers nord-catalans. Basant-se en aquesta tradició, i en una actualització dels professionals del sector, la Festa de Sant Eloi s'organitza entorn del gremi de professionals, de la confraria de joiers de Perpinyà i de l'Institut del Granat, entitats que fan de lligam entre la tradició i les últimes tendències pel que fa el disseny de joies. Durant una setmana els visitants tindran l'oportunitat de descobrir la feina i l'autenticitat d'aquests professionals amb exposicions, conferències, visites a tallers o projeccions de cinema, que es poden combinar amb un recorregut turístic per aquesta àrea, ja que la Festa de Sant Eloi també vol fer de vincle i aparador del turisme i l'economia nord-catalana.

Els actes populars es concentraran sobretot aquest primer cap de setmana i començaran dissabte a les dotze del migdia amb la inauguració que es farà al recentment estrenat Teatre de l'Arxipèlag. I és que d'ençà d'aquesta tardor, l'edifici més emblemàtic de Perpinyà és precisament la nova sala de teatre concebuda per l'arquitecte Jean Nouvel, El Granat, que per la seva forma i el seu color vermellós és una referència inequívoca al protagonisme d'aquesta pedra preciosa en la cultura i el patrimoni nord-catalans.

Diumenge es faran els actes més vistosos al carrer: a partir de les deu del matí tindrà lloc la benedicció de la confraria de joiers a la catedral de Perpinyà, abans de desfilar en un cortegi pels carrers de la ciutat. El cortegi serà musicat per la cobla Tres Vents i per la formació provençal Babatoun. Per fer que aquesta festa sigui més participativa i popular, els veïns de la ciutat són convidats a recuperar vestits antics i a afegir-se al seguici de la confraria (una sala es posa a disposició dels participants per canviar-se).

Provençals i catalans

D'aquesta manera, diumenge la Festa de Sant Eloi és la celebració del granat però també dels vestits d'època, i molt concretament enguany, la desfilada podrà comptar amb la presència d'una delegació de Provença. A Arles de Provença s'està impulsat la recuperació dels vestits tradicionals provençals i s'ha engegat fins i tot una campanya per demanar que aquests vestits (amb la manera de portar-los, els accessoris, la seva fabricació i els codis que significaven en la societat provençal) siguin reconeguts per la Unesco com a patrimoni cultural immaterial. Per visualitzar tot plegat, als actes de diumenge a Perpinyà hi haurà la presència de la reina d'Arles. Set noies concursaven enguany per ocupar el càrrec de la XXI reina del País d'Arles, encarregada durant tres anys de ser l'ambaixadora de la tradició provençal. La presència de la reina d'Arles també converteix els actes en honor de sant Eloi en una manifestació de germanor catalanoprovençal; una germanor que existeix d'ençà de fa segles i que queda palesa en una de les peces més emblemàtiques del repertori musical provençal, la Coupo Santo, que amb tota probabilitat també sonarà diumenge pels carrers de la capital del Rosselló.

PER ARRIBAR-HI

L'accés més directe per passar l'Albera és l'autopista o la carretera general. L'anada o tornada es poden convertir en recorregut més turístic per les carreteres de la costa (Portbou) o del Vallespir (Coll d'Ares).
Actes destacats
Dissabte 25 a les 12.00 h, inauguració de la festa al teatre de l'Arxipèlag.
Diumenge 26 a partir de les 10.00 h, benedicció a la catedral i seguici amb vestits d'època als carrers del centre. A partir de les 15.30 h, cerimònia amb la reina del País d'Arles al Teatre Municipal.
Més informació
Programa detallat dels actes i documentació relativa al granat de Perpinyà: www.institutdugrenat.com
Informació general del municipi de Perpinyà: www.perpinya.com
Informació turística del conjunt de la Catalunya del Nord: www.tourisme-pyreneesorientales.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.