Reportatge

Recordant el mite

La Festa del Timbaler del Bruc rememora aquest cap de setmana la victòria del poble contra les tropes napoleòniques

Mai el so d'un tambor havia fet tant per un poble. El
Bruc recorda més de dos-cents anys després el retruny que va fer recular les tropes franceses. La figura mítica del Timbaler, que simbolitza la força de tot un poble davant de l'opressor, es tornarà a fer realitat aquest cap de setmana al petit municipi als peus de la muntanya de Montserrat, que va veure néixer la llegenda.

Aquest any la festa vol retornar el protagonisme al poble, tal com explica l'alcalde del Bruc, Carles Castro. És per això que un grup de vilatans seran els encarregats de fer la recreació històrica de diferents moments de la batalla que va viure el poble el 6 de juny de 1808, en la que va ser la primera derrota de les tropes napoleòniques en terres catalanes. L'alcalde assegura que des de la celebració del bicentenari de l'efemèride la participació popular en la festa havia anat perdent pistonada, però aquest any es recuperarà gràcies a la il·lusió d'una setantena de veïns que fa setmanes que es preparen per tornar enrere en el temps fins a principi del segle XIX. Els veïns seran els encarregats de protagonitzar diferents escenes com ara la concentració dels sometents, l'enfrontament amb els francesos, l'emboscada i també la retirada dels francesos, que es podran veure diumenge en horari de matí i tarda en diferents indrets del poble. També hi participen diversos grups de recreació històrica d'època napoleònica de l'Estat espanyol i de l'Estat francès.

Timbals i pólvora

El grup de timbalers del Bruc, Foc Senglar, ha organitzat per demà a la tarda una trobada de timbals de Catalunya que culminarà amb una gran tamborada a partir d'un quart de nou al parc del Torrent de l'Illa on, a continuació, es farà un sopar popular.

L'olor de pólvora estarà en l'aire des de primera hora del matí de diumenge. A partir de dos quarts de nou està previst que comenci la trobada de trabucaires de Catalunya a Can Maçana, on es dispararan les primeres salves d'honor.

Pels que vulguin començar la jornada amb les piles carregades, a partir de les nou del matí es farà l'esmorzar del Sometent al parc del Torrent de l'Illa, una proposta calòrica que es pot degustar per sis euros i que inclou pa amb tomàquet acompanyat de cansalada viada, botifarra negra, botifarra blanca i tot regat amb vi negre del Bruc.

Els participants a la festa es desplaçaran plegats fins al monument al Timbaler de Bruc, on a les onze del matí es farà l'ofrena floral. Una de les novetats és la instauració dels premis Timbaler d'Honor, que en aquesta primera edició aniran a parar a la cantant bruquetana Gisela i a una persona que ha destacat pel seu suport en l'organització de la festa, el nom de la qual es mantindrà en secret fins al moment del lliurament del premi, a continuació de l'ofrena floral.

Les representacions teatrals que recreen la batalla del Bruc començaran a dos quarts d'una del migdia. La programació de la festa es complementa amb un mercat de 1808 on no hi faltaran oficis tradicionals i artesans que mostraran com elaboren els seus productes. Hi haurà també una degustació de pa amb vi i sucre i coca a càrrec dels Avis del Bruc. En resum, un bon ventall d'activitats gratuïtes amb l'objectiu de donar a conèixer el poble i mostrar, en paraules de l'alcalde, que “el Bruc és molt més que un túnel”.

PER ARRIBAR-HI

En vehicle privat. Al poble s'hi arriba a través de l'autovia A2 que uneix Barcelona amb Lleida. Des de Manresa, per la carretera comarcal BP-1101
En transport públic. Hi ha línies regulars de transport per carretera que enllacen amb Barcelona i amb Igualada

EL MÉS DESTACAT

Dissabte, 2 de juny
A les 17.30, trobada de timbals de Catalunya
A les 20.15, gran tamborada al parc del Torrent de l'Illa
Diumenge, 3 de juny
10 h, desfilada al monument del Timbaler i ofrena floral
12.30 i 18 h, representació teatral de la batalla del Bruc
Tots dos dies
Mercat de 1808
Campament dels francesos
Caravana de ruquets

Els més petits, protagonistes

Les celebracions de dissabte s'han volgut reservar per als més petits perquè puguin viure i conèixer la història del poble. A dos quarts de sis, els alumnes de l'escola del Bruc participaran en una recreació de la batalla del Bruc. A dos quarts de set, nens i nenes aniran en desfilada fins al monument del Timbaler i, un cop hi arribin, al voltant d'un quart de vuit, faran una ofrena floral al monument.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística

Mataró
ADMINISTRACIONS

Judith Ibáñez serà distingida amb la medalla d’or de Cornellà

Cornellà DE LLOBREGAT
ADMINISTRACIONS

La seu de la Diputació a les Terres de l’Ebre, a ple rendiment

Tortosa
societat

La Copa Amèrica ja té el seu propi Pla de Mobilitat

Barcelona
JUDICIAL

No consideren delicte d’odi les piulades contra la família de Canet

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona
MEDI AMBIENT

Alumnes d’un institut de Cambrils creen un biòtop per incrementar la biodiversitat marina del Cavet

Cambrils

Tornen les cues per les obres a la C-65

quart
SOCIETAT

Tarragona adjudicarà el contracte de la brossa a Urbaser un cop exclosa l’empresa guanyadora

Tarragona