Reportatge

Santa Tecla en essència

Els actes tradicionals i populars configuren l'eix del programa de la festa major de Tarragona, que compensa la minva del pressupost amb més implicació del teixit social

Qui coneix la festa major de Tarragona sap que l'essència de Santa Tecla rau en dos pilars fonamentals: la implicació ciutadana i els actes tradicionals que li donen caràcter. I en temps de retallades inevitables (enguany el pressupost ha quedat un 30% per sota del del 2011, que també havia patit la tisora) s'ha elaborat un programa que fa especial èmfasi en la part més patrimonial i popular de la festa. L'aposta per actes de mitjà i petit format i l'augment de propostes d'iniciativa privada, tant de col·lectius de la ciutat com d'entitats, ha permès que no disminueixin les cites festives, i fins al 24 de setembre es podrà participar en uns 400 actes, un nombre similar al de l'any passat.

Al moll de l'os

Les sortides del seguici, en cercavila, a l'anada i tornada de l'ofici, a la professó, o els elements en la versió infantil de Santa Tecla Petita, configuren el moll de l'os de les festes. Enguany el Ball dels Set Pecats Capitals compleix deu anys i estrenarà màscares noves. A més s'han encarregat de l'edició de la samarreta i el cartell de la festa major. Un altre element, molt estimat, la Mulassa, també celebra aniversari rodó, 25 anys, i la colla ha organitzat la 30a edició de la Mostra de Folklore Viu, que ha permès veure com ballen, corren i fan guitzes onze mulasses més. D'altra banda, la Mulassa tarragonina participa a la multitudinària baixada nocturna junt amb el Lleó, els Gegants Moros, els Gegants Vells, l'àliga i les bandes. L'acte del dia 21, un dels més esperats, convida tothom a carregar-se a les espatlles les bèsties i baixar-les escales de la catedral avall, i es combina amb una revetlla que estarà amenitzada per l'orquestra Cat Rock.

En el capítol d'actes tradicionals també figuren les tres diades castelleres. La primera tindrà lloc avui mateix amb un cartell de luxe: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca. El dia 23, les colles locals ofereixen la diada de Santa Tecla i l'endemà aixequen torres i baixen pilars caminant des de les escales de la catedral fins la plaça de la Font.

Altres cites del ritual festiu són la Crida, que inclou l'homenatge als Teclers d'Honor i al Perpetuador de les festes (ahir va distingir Ambrós Domingo Murtra, que ha vestit bona part del Seguici Popular). Un altre nom propi destacable és el de la cantant algueresa Franca Masu, que el dia 21 llegirà el pregó de les festes i oferirà un concert al Teatre Metropol. Masu ha estat convidada perquè s'escau el 40è aniversari de l'agermanament entre Tarragona i l'Alguer.

Finalment, les festes es clouen amb el correfoc del ball de diables i una llarguíssima traca.

Versió petita

Ja fa anys que es va establir el dia 19 de setembre com el de Santa Tecla Petita, quan surt al carrer el Seguici Petit. Però posteriorment, s'han afegit altres actes del ritual festiu en versió petita, i ja se celebra la baixadeta de l'Aligueta, Mulasseta i Lleonet (el dia 18) i el correfoc petit el dia 20. Enguany tindran ball de gralles petit el dia 17, s'estrenarà l'Entradeta de Músics el dia 18 i a més la canalla podrà degustar la Begudeta en uns barrilets fets a mida (i a imitació dels que s'utilitzen per a la Mamadeta, la beguda de les festes). Els espectacles infantils es concentraran a la vela familiar instal·lada a la plaça Verdaguer.

Nous espais

Un dels espectacles més emotius de la festa major és la representació del Retaule de Santa Tecla, que el dia 20 retornarà a l'interior de la catedral, després de les darreres edicions en què les obres a la seu ho havien fet impossible.

D'altra banda, les propostes gastronòmiques, que fins ara s'han concentrat a la Part Alta, amb els tastos d'espineta i cargolins, el Teclatapa o el pastís del braç de santa Tecla, s'escampen i estrenen espai al barri mariner amb Tecla't Serrallo 2012, una fira de mostres d'alimentació, begudes tradicionals, fabricacions artesanes i productes amb DO.

Un tastet diferent és el que podran fer els tarragonins al Teatre Tarragona, un equipament que encara no està enllestit, ja que el vestíbul es convertirà en la botiga de les festes. Els qui s'hi atansin trobaran que l'oferta del marxandatge ha crescut de manera exponencial: a la tradicional samarreta, mocador, barret, xapa i bossa, s'hi sumen les llibretes de les Festes, la primera edició de l'agenda escolar del Seguici, les galetes de les Festes i els imants.

Mishima i Joan Pera, els plats forts

M.J.R.

Mishima interpretarà els temes de L'amor feliç al Teatre Auditori del Camp de Mart el dia 20. Aquest concert, junt amb la comèdia Violines y trompetas, amb Joan Pera, Lloll Bertran, Ferran Rañé i Anna Gras, que es podrà veure al mateix espai el dia 23, són els espectacles centrals de les festes. Però n'hi ha més. En clau musical s'ha de destacar la cita de barraques i l'estrena del festival Tropikalfest. Se celebrarà als Jardins del Camp de Mart els dies 21, 22 i 23 amb música jamaicana, ska i reggae. El dia 18, a la plaça de la Font es podrà assistir al concert de Txarango i Roe Green & Txipiaité Band, i el dia 20, Miki Puig punxarà al carrer del Cós del Bou. A la plaça Verdaguer hi haurà instal·lada la Carpa Friki.

Més informació

M.J.R.

La festa. Fins al 24 de setembre.

Entrades. Les entrades per als espectacles de pagament es poden comprar per internet a Ticketmaster o a les taquilles del Teatre Metropol.

Com arribar-hi. En cotxe, sortida 33 de l'autopista AP-7 i N-240, N-340, Autovia del Mediterrani (A-7), T-11/ N-420. En tren, Estació de Renfe a la ciutat i, a pocs quilòmetres, alta velocitat a l'estació del Camp de Tarragona.

Concurs. S'ha convocat el nou concurs audiovisual Treu l'Amparito que portes dins!, un convit perquè els teclers i les tecleres versionin el pasdoble que s'ha convertit en l'himne de les festes, l'Amparito, i que comparteixin la seva creativitat a través del canal Youtube. El vídeo ha de durar entre 20 segons i 3 minuts.

Més informació:

http://santatecla.tarragona.cat,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.