Reportatge

Festa major i XXII Fira de l'Oli a Ventalló

Oli de l'Empordà

Quan falta poc temps perquè comenci la collita d'olives, a Ventalló fan la darrera Fira de l'Oli de la temporada, un certamen que se celebra en el marc de la festa major

La fira de l'Oli de Ventalló és una de les primeres que es van organitzar dedicades a la promoció de l'oli d'oliva, ja fa vint-i-dos anys. Té la particularitat, però, de celebrar-se en dates fora de temporada, enguany serà el dia 30 de setembre. Ara encara no ha començat la collita, els pagesos esperaran a finals de mes vinent o començaments de l'altre per estendre les borrasses, i l'oli nou no es començarà a oferir fins al mes de novembre. Per això el certamen d'aquest poble de l'Alt Empordà tanca la campanya anterior.

Una altra singularitat de la Fira de l'Oli de Ventalló rau en el fet que al poble no s'hi compta una gran producció d'oli. Hi ha dues empreses que s'hi dediquen, però ni el terme és ple d'oliveres ni l'economia local depèn d'aquest producte. Però no sempre ha estat així.

La gelada del 56

L'any 1956 es recorda com a l'any del fred o de les gelades. Les temperatures al gener havien estat suaus, però per la Candelera va entrar un front d'aire siberià excepcionalment dur que a més va persistir, amb diferents onades, quasi tot el mes de febrer. Com en altres indrets de Catalunya, a l'Alt Empordà el cultiu de les oliveres en va sortir severament perjudicat. El fred va matar molts arbres, i els pagesos, que fins llavors no estaven autoritzats a arrencar oliveres, van poder canviar un cultiu que era poc rendible per d'altres. I Ventalló no va ser una excepció. Fins l'any 1957 al poble hi treballaven set trulls d'oli. Ara en queda un. A més, moltes terres van passar a ser de regadiu i es van dedicar a d'altres cultius. En alguns casos es va optar per plantar oliveres al perímetre de les terres per delimitar trossos.

Fira i festa major

Amb tota aquesta història al darrere, fa vint-i-dos anys es va decidir que coincidint amb la festa major de Sant Miquel es podia celebrar una fira dedicada a l'oli, sense tenir en compte si les dates s'esqueien al procés de producció d'aquest producte o no. Durant aquests anys l'entitat organitzadora, l'Associació de la Fira de l'Oli, s'ha plantejat alguna vegada de canviar de dates, però no s'ha fet mai el pas en ferm. Actualment la fira rep uns 10.000 visitants, que a més d'atansar-se a les deu o dotze parades d'oli amb expositors de Ventalló, de l'Alt Empordà i d'altres indrets de Catalunya i la resta de l'Estat, també poden passejar entre la vuitantena de parades d'artesania i productes d'alimentació artesans i de proximitat que aplega el certamen.

L'oferta comercial de la fira es complementa amb els actes del programa de la festa major i d'aquesta manera es fan més atractius tots dos esdeveniments. D'altra banda, Ventalló és prou encisador per dedicar-hi un bon passeig. El nucli antic és molt bonic, i els 800 habitants censats es reparteixen per diversos nuclis que formen el municipi. Pel carrer de la Bassa es pot pujar fins al mirador del Pedró, un indret amb magnífiques vistes sobre la plana de l'Empordà, Sant Pere Pescador i el Parc Natural dels Aiguamolls. I a tocar del poble, en un espai preciós, es pot visitar el Centre d'Esquí Nàutic.

Un format clàssic per a tots els públics

M.J.R.

La intervenció de Maria Miquel divendres, dia 28, al vespre encetarà els actes de la festa major, que s'allargarà durant tot el cap de setmana. El programa segueix el format clàssic, amb activitats per a tothom. Dissabte al matí, Jordi Tonietti animarà la mainada. Tot seguit tindrà lloc la missa en honor al patró sant Miquel i mitja audició de sardanes. A la tarda, la cobla La Bisbal Jove oferirà una altra audició de sardanes i la nit serà per al jovent, amb les actuacions d'Acció Festiva, The Cover Band i Dj's Mit&Offen. Diumenge, a més de la Fira de l'Oli, se celebrarà un ofici solemne, amb la participació de la cobla La Bisbal Jove. A la tarda l'orquestra Montecarlo tancarà les festes amb el concert i un ball de vetlla.

Dades d'interès

M.J.R.

Per arribar-hi Ventalló està situat a l'Alt Empordà, entre Figueres (15 km) i l'Escala (12 km). S'hi pot arribar per la carretera local que ve d'Orriols, on s'enllaça amb la carretera N-II i l'autopista AP-7 (sortida 5). Passat Ventalló, aquesta carretera també enllaça amb la C-31. Les estacions de Renfe més properes són les de Camallera i Figueres.

Dates. La festa major de Sant Miquel se celebrarà del 28 al 30 de setembre. Diumenge tindrà lloc la XXII Fira de l'Oli.

Mes informació. www.ventallo.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.