Cada dia 5.500 persones de la ciutat de Girona reben aliments d'entitats socials

El Banc dels Aliments ha multiplicat per quatre l'entrega i encara no cobreix la demanda per la crisi

La crisi econòmica té els seus efectes directes sobre les famílies i el president del Banc dels Aliments de Girona, Oriol Ribot, va admetre que en els 20 anys d'existència mai s'havien trobat amb una situació com ara. El vicepresident de l'entitat, Frederic Gómez, va detallar: «Hem multiplicat per quatre l'entrega d'aliments, però encara així tenim més dèficit que no teníem l'any passat.»

Aquesta radiografia de la realitat i el dia a dia amb què es troben ha empès entitats com la Creu Roja, Càritas, l'Ajuntament de Girona i el Banc dels Aliments a crear una botiga de distribució solidària d'aliments, que estarà situada a la ronda de Pedret, número 2. Les obres van a càrrec del consistori gironí, propietari de l'immoble i que també sufragarà les despeses de manteniment de la botiga.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va destacar «el treball conjunt i la col·laboració entre les diverses entitats que integren el projecte per garantir necessitats bàsiques». La gestió de la botiga solidària anirà a càrrec de Càritas i totes les persones que hi acudeixin ho faran derivades des dels serveis socials del municipi o per informes de la Creu Roja i Càritas. En alguns casos, els usuaris rebran els aliments de manera gratuïta, mentre que en altres hauran d'abonar una quantitat simbòlica i sempre dins les possibilitats econòmiques que tingui la família, que quedaran establertes pels informes de derivació al centre de distribució.

Un 95% d'ocupació als centres

Amb un total de 1.542 places per a persones sense sostre, Catalunya va ser la segona comunitat de tot l'Estat, després de Madrid, que més places va oferir per a aquest col·lectiu l'any 2008, segons dades fetes públiques ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). I aquest nombre de places, distribuïdes entre 51 centres, van tenir una ràtio d'ocupació del 95,4%. El grup més necessitat d'aquest recurs va ser la població immigrant, seguit del de dones maltractades i alcohòlics.

L'obertura, al mes de setembre

Les obres del local on hi haurà la botiga de Girona es preveu que s'acabin durant l'estiu i la previsió de les entitats és que s'obri durant el mes de setembre. Els responsables de Càritas, de la Creu Roja i dels serveis socials de l'Ajuntament de Girona posen en relleu que la crisi econòmica està suposant que nous perfils de ciutadans es trobin en situacions complicades i en risc d'exclusió social. Unes complicacions que en alguns casos acaben comportant que tinguin dificultats per garantir un àpat. En la memòria de Càritas del 2008 també s'alertava que va triplicar les ajudes per aliments bàsics per la situació de crisi. Totes les parts del nou projecte social van confirmar que la voluntat és que la botiga es tanqui un cop s'hagi superat la greu situació econòmica actual. El conveni és d'un any prorrogable si calgués.

Més municipis amb botiga

Càritas Diocesana està negociant amb uns cinc municipis més de les comarques gironines per promoure més botigues solidàries amb menjar a preus assequibles o simbòlics. Entre aquests municipis hi ha Figueres, on les converses estan molt avançades. En la resta de pobles s'està en negociacions i s'espera que la creació de la botiga de Girona serveixi d'estímul per crear aquestes botigues solidàries d'aliments en altres municipis mentre duri la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA
SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

TREMP
Tot Recordant

Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units