Festes populars i fires

S'hi apunta la natura

La primera edició de la Fira de la Natura és la principal novetat de la 162a Fira de la Candelera de Molins de Rei, que manté el nombre d'expositors i inclou moltes propostes

La cita és obligada el primer cap de setmana de febrer: Molins de Reis obre les portes a una de les mostres agrícoles, industrials, comercials, lúdiques i culturals més arrelades a la comarca i al país, la Fira de la Candelera, que s'organitza a la vila des de l'any 1851. En els seus orígens, l'activitat firal es concentrava en mostres agrícoles i de bestiar; més endavant, cap als anys 1920, la mostra pren noves dimensions i, en coincidir el seu centenari, es convoca la Primera Exposició Industrial, Comercial i Agrícola. Amb el temps, la fira s'ha anat adaptant als nous sectors econòmics i, sense perdre els seus orígens, el 2005 va incloure el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, a més de moltes activitats culturals i festives. Amb tot, es pot dir que la Fira de al Candelera de Molins de Rei és una de les mostres populars amb més participació, tant pel que fa a expositors com a visitants. En aquest sentit, i malgrat la crisi, aquesta 162a edició de la mostra aconsegueix mantenir el nombre d'expositors, vora els 925 –a l'hora de tancar aquesta revista encara s'estaven tancant contractacions–, que tornaran a omplir els 50.000 m² del recinte firal. També es preveu mantenir l'afluència de visitants, uns 500.000.

Ecològica i sostenible

Una de les principals incorporacions d'aquest any és la primera edició de la Fira de la Natura, una evolució de la Fira Ecològica, un sector diferenciat dins la 162a Fira de la Candelera. A banda dels expositors habituals de productes ecològics, a partir d'aquesta edició hi tindran cabuda des d'empreses de construcció sostenible fins aquelles dedicades a l'elaboració d'horts urbans i jardins verticals. També hi haurà tallers d'hort i d'herbes aromàtiques per a infants, circuit i exposició de bicicletes convencionals i elèctriques, gimcana infantil, espai d'oficis tradicionals (taller de raku, ceràmica, bufador de vidre...) i servei de bar amb productes ecològics.

Una altra novetat d'aquest any és la presentació del Passaport Gastronòmic de CUBAT en el marc de la Fira de Vins, que arriba a la seva 33a edició. Un grup d'experts cuiners de la comarca, entre ells un molinenc, sota el nom CUBAT Cuina Baix Llobregat tenen l'objectiu de promoure la comarca i els productes locals a través de la cuina. Seguint la proposta de l'edició passada, la mostra vinícola de la plaça de la Llibertat convida una Denominació d'Origen per fer-la protagonista, i enguany la convidada és la DO Empordà. Més novetats recauen en les exposicions. N'hi haurà dues, La riuada i la nevada de 1962. Quan el temps escriu records, un record de com es van viure a Molins de Rei dues situacions meteorològiques excepcionals; i Cultures tribals, on es mostrarà moments íntims d'aquestes tribus i imatges de com viuen i afronten el dia a dia.

Fires de tot tipus

Si per algun tret es diferencia la Fira de la Candelera és per l'àmplia oferta que ofereix. L'element diferencial i origen de la mostra és, però, la Fira del Planter, dels Arbres Fruiters i de la Jardineria, instal·lada al voltant de l'església. Un any més, aquest és el marc més adient per mostrar una gran varietat de planter i arbres fruiters, flors i plantes ornamentals. També destaquen les Jornades Tècniques i Agràries. Altres mostres són la fira comercial, la industrial, la d'alimentació i la de l'automòbil, situades al passeig del Terraplè. El teatre, el jazz, la marató de sang, la recollida d'aliments i els actes infantils completen la programació.

Els animals, també a la mostra

J.P.

Cavalls, cabres, vedells, una verra amb garrins, galls i gallines, faisans, perdius, guatlles, aus exòtiques... La Mostra de Bestiar, ubicada al carrer del Foment i al pati de la Fundació Agrària de Molins de Rei, és sens dubte una de les activitats més esperades pels infants, que també podran disfrutar de tallers de granja amb monitors i fer passejades en poni. Un altre acte que destaca per al jovent és la Ciberfira, d'on no es pot perdre l'exhibició de robots, amb demostracions de robots rastrejadors, de combat i projectes d'innovació de la Universitat de Telecomunicacions.

Més Candeleres

J.P.

Calafell (Baix Penedès). Festa major de la Candelera de l'1 al 3 de febrer amb moltes activitats.
http://calafell.cat/

Ametlla de Mar (Baix Ebre). Festes de la Candelera de l'1 al 4 de febrer. Un dels actes més institucionals és el pregó, enguany a càrrec de Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.
www.ametllamar.cat

Castelló d'Empúries (Alt Empordà). La Candelera, la festa major d'hivern, es porta a terme de l'1 al 3 de febrer amb actes molt variats. Un dels actes més emblemàtics és la cerimònia religiosa de benedicció de les candeles i el cant del goig de la Mare de Déu de la Candelera, en el marc de la missa solemne dedicada a la verge. www.castello.cat

Valls (Alt Camp). 2 de febrer, a les 11.30 h, ofici solemne a l'església arxiprestal de Sant Joan, que s'inicia amb la tradicional benedicció de les candeles. Després, processó que sortirà per la porta de les campanes, recorrerà el barri vell i tornarà al temple per la porta principal. Altres actes el mateix dia i l'endemà.www.valls.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.