Societat

Setmana de lluita camperola a la demarcació de València

Amb motiu de la Diada Internacional, diversos col·lectius denunciaran la situació real del mon agrícola al país Valencià

La Plataforma per la Sobirania Alimentaria del País Valencià organitza actes amb motiu de la Setmana de la Lluita Camperola, que pretén denunciar les polítiques agrícoles i alimentàries que situen a milions de camperoles i camperols en una greu situació.

El 17 d'Abril és el Dia Internacional de la Lluita Camperola, que commemora la massacre de 19 camperoles i camperols del Movimento dos Sem Terra (MST) que participaven d'una manifestació pacífica per terra i justícia a Brasil en 1996. Cada any aquest dia se celebra a tot el món, en homenatge a les camperoles i camperols que lluitaven pels seus drets.

Un any més, la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià se suma a la trucada de la Via Camperola a la celebració d'aquest dia, organitzant una sèrie d'activitats per tot el territori. La Plataforma aglutina a productors consumidors, organitzacions i col·lectius que treballen per la Sobirania Alimentària.

Aquesta es pot definir com el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu.

El model de producció actual i la tendència del sector s'allunyen cada vegada més d'aquest concepte de Sobirania Alimentària. La terra està majoritàriament en mans de grans empreses que imposen les seues formes de producció i comercialització, desvinculant el nostre territori dels camperols.

Aquest model no solament utilitza una gran quantitat d'agroquímics per a la producció d'aliments, sinó que oblida les varietats locals i de temporada, limitant la capacitat d'elecció i provocant així mateix greus problemes de tipus social, econòmic i ambiental.

La introducció en els últims anys dels cultius transgènics ha augmentat dràsticament la dependència dels llauradors cap a les grans companyies transnacionals de l'agronegoci.

Les activitats emmarcades en aquesta setmana estan encaminades a crear espais de reflexió i debat, però també d'accions pel foment de l'agricultura familiar i camperola. Així mateix pretenen recordar als organismes internacionals, als governs nacionals i locals la necessitat d'apostar per un model agroalimentari respectuós amb els llauradors lliure de transgènics, i que acabe amb la mercantilització de la vida.

Activitats a la demarcació

Redacció

Des del 15 fins el 21 d'abril, Comandes al Carrer

Diferents grups de consum agroecològic a tota la demarcació de València realitzaran el seu dia de comandes al carrer, amb el objectiu de mostrar un model alimentari que dóna suport a la Sobirania Alimentaria, els canals curts de comercialització i la producció local lliure de transgènics.

Des del 15 fins el 21 d'abril, II Jornades en Defensa de la Mare Terra i l'Aigua

- Activitats durant tota la setmana a la Cooperativa l'Aixada com a Eixida, a Picassent, al voltant de l'aigua

Dimecres 17 d'Abril - Xerrada “Transgènics, les mentides d'una falsa solució”

- Lloc: Ca Revolta (Carrer Santa Teresa, 10, València)

- Horari: de 19.30 a 21.30 hores

- Xerrada amb Juan Felipe Carrasco, enginyer agrònom, expert en transgènics i membre de SALVIA.

Dijous 18 d'Abril Toda esa Sangre en el Monte. Lluites per la Terra a principis del s. XXI

Lloc: CSA Pangea (C/Pintor Cortina, 27, Patraix, València)

Horari: de 19.30 a 21.30 hores

En aquesta jornada es debatrà sobre les diferents lluites per la terra així com en la Sobirania Alimentària com la solució a l'actual model agrodepredador.

Com a cloenda hi ha a les 21.30 el concert del cantautor valencià Hugo Mas

Divendres 19 d'Abril - Connexió en directe amb l'acte estatal “Per una Alimentació i una Agricultura Lliure de Transgènics”

- Lloc: Ca Revolta (Carrer Santa Teresa, 10, València)

- Horari: de 18:30 a 21:30 hores



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.