Societat

La Fira d'Indians de Begur celebra el desè aniversari

A partir de divendres i durant tot el cap de setmana el municipi baixempordanès es vesteix d'època i llueix l'herència dels ‘americanos' que van fer fortuna a Cuba

Prop de mig miler de begurencs van emigrar a Cuba entre finals del segle XVIII i el XIX, per la crisi del sector coraller, que havia estat un dels motors econòmics del poble durant tres segles, i la plaga de fil·loxera, que havia assolat les vinyes. A ultramar cercaven un futur millor, i alguns van assolir veritables fortunes. En arribar a la vellesa, alguns d'ells van decidir tornar a casa, però sense renunciar a l'estil de vida i a les luxoses construccions indianes, que van recrear al poble i que avui són veritables joies patrimonials, d'aquí que destaquessin i fossin coneguts pels seus conveïns com els americanos.

Per retre homenatge a aquest passat, l'any 2004 l'Ajuntament de Begur va engegar la primera edició de la Fira d'Indians, una aposta arriscada i de gran abast que va superar les previsions més optimistes, de manera que en va quedar garantida la continuïtat. S'hi ha repassat la literatura, l'arquitectura, la música i la gastronomia indiana. I enguany, per celebrar la desena edició, s'han recuperat actuacions musicals, conferències i exposicions incloses en la fira al llarg d'aquestes deu edicions.

L'esdeveniment sempre coincideix amb el primer cap de setmana de setembre, que aquest cop abasta els dies 6, 7 i 8. L'encarregada de tocar la botzina d'inici de la festa –a l'estil dels vells vaixells de vapor que salpaven cap a ultramar– serà la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, divendres a la tarda. Entre les novetats, un mercat de productes colonials i mercaderies d'ultramar –cafè, rom, cacau, herbes i espècies– i una mostra de vells oficis –pescadors amb xarxes i nusos, taller de tints vegetals, ferrers, gambinaires, cistellers, terrissaires, bufadors de vidre, espardenyers i xocolaters.

Al llarg dels tres dies, els visitants podran ballar al ritme dels sons cubans i s'hi han previst les actuacions de Lucrecia –una habitual de la fira al llarg dels deu anys–, Cubanit@s de Begur, Angelitos Negros i Sílvia Pérez Cruz. També es podran visitar les diferents cases indianes, degustar el tradicional mojito –i aprendre a elaborar-lo–, tastar xocolates i aprendre una mica més de la relació amb Cuba amb conferències de l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté i l'escriptor cubà Abilio Estévez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Des de la perifèria de les flors

opinió

Del Bulevard Rosa al conill blanc

Societat

Dormiran a la plaça de la Vila per exigir sostre a Badalona

Badalona
religió

Joan Torra, nou rector de l’Ateneu Sant Pacià

Barcelona
societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

GIRONA
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró