Societat

El XXI Guardó d'Or de la Ribera recau sobre l'editora Dolors Pedrós

Es tracta d'una distinció comarcal que atorga la coalició Compromís a persones i organitzacions que destaquen per la trajectòria en favor de la llengua i la cultura del País Valencià

El proper dissabte 14 de desembre tindrà lloc el sopar de lliurament del XXI Guardó d'Or de la Ribera, concedit en aquesta ocasió a l'editora Dolors Pedrós.

Un guardó establert l'any 1992 per distingir les persones, organitzacions i col·lectius que destaquen per la seua trajectòria en favor de la llengua, la cultura i el territori de la comarca de la Ribera i del conjunt del País Valencià.

Enguany la distinció recau en Dolors Pedrós i Company, un referent del nacionalisme progressista i del feminisme a Carcaixent i al conjunt d ela comarca.

El primer guardonat va estar Josep Lluís Bausset i durant aquests darrers vint anys, també han estat guardonats Bernat Genoll, Joan Girbés, Eduard Soler, la Coordinadora d'escoles en Valencià d ela Ribera, mossèn Vicent Cardona, l'editor Josep Gregori, Francesc de Paula Burguera, l'Associació Pere Calp de Castelló de la Ribera, Xúquer Viu, Josep Chaqués i Vicent Torrent, entre d'altres.

Una vegada reobert, serà el Magatzem de Ribera, referent de l'arquitectura modernista a la comarca, l'escenari que el col·lectiu de Carcaixent ha triat perquè Dolors Pedrós reba el guardó envoltada d'amistats i gent que se l'estima.

Dolors Pedrós i Company

Va nàixer a Carcaixent. Estudià la primària al col·legi públic Navarro daràs, on una professora li va dir que no tinguera vergonya de parlar en valencià, que aquella llengua que se li prohibia sistemàticament, era una llengua de cultura amb una literatura important al darrere.

Més tard, ja mentre treballava i a distància, estudià l'educació secundària i Geografia i Història.

Preocupada per escriure correctament el valencià, entrà en contacte amb Víctor Oroval, el qual li va fer descobrir tot un món nou, lligat a la llengua, la literatura i la cultura.

D'aquell compromís cultural nasqué un compromís polític, que l'ha feta participar activament en la vida del seu poble i de tot arreu del País Valencià, en bona cosa d'iniciatives socials, culturals i cíviques.

A nivell professional és, des del 1998, l'editora que pilota Edicions 96, segell editorial des del que continua donant suport a qualsevol proposta cultural o cívica ben intencionada, i amb el què porta el nom de la Ribera allà on va.

D'Edicions 96 es coneixen sobretot les seues agendes escolars, que són, entre el material amb aquestes característiques, les preferides als centres valencians, i que per això mateix podrien considerar-se un element de vertebració del país.

A més, Edicions 96 compta amb altres col·leccions que abasten tots els gèneres i edats: neolectors, juvenil, teatre, poesia, assaig..., i que són un referent de la cultura feta en valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]