L'omnipresent riure de Rubianes

El carrer Sant Pere Màrtir es converteix per una setmana en un recordatori del genial còmic

Una cita de Mario Benedetti acompanya l'inconfusible somriure de Pepe Rubianes. «Qui ho diria, els febles de veritat mai es rendeixen.» El còmic galaicocatalà tenia sens dubte les seves febleses –i qui no?–, però no és aquest aspecte el que més es recorda d'ell i pel que encara se li dediquen recordatoris. I carrers, ni que sigui de manera efímera, com ara el carrer de Sant Pere Màrtir, a Gràcia, que per una setmana s'ha convertit en el carrer de Pepe Rubianes. Els integrants de la comissió de festes més aviat destaquen que «Pepe era la persona més lliure que corre encara per aquestes contrades, el paio que més ens ha fet riure, començant per riure de nosaltres mateixos i de les nostres misèries». I acabant per ser «la veu més lúcida i implacable a l'hora de riure's de tant de malparit imparable que corre per aquest planeta». El riure, doncs, com a element d'alliberament personal i, alhora, social. I posat més en èmfasi pel carrer que ocupa l'espai del de Pepe Rubianes durant 358 dies a l'any: Sant Pere Màrtir: el record d'aquest inquisi- dor italià, mort assassinat, no provoca precisament el riure.

El tram entre els carrers Goya i Sant Domènec simula un dels teatres en què Rubianes es va acostar als espectadors amb els seus ja mítics monòlegs. «Gran teatre Vila de Gràcia», resa la portalada que hi dóna accés. I a l'interior, un petit santuari en memòria de l'actor. Un muntatge amb cubs, coronat amb uns dits fent banyes –una de les imatges més recordades del còmic– barreja frases com ara «solament faltes tu», «me'n vaig» i un simple «Pepe Rubianes». Se succeeixen fotografies de l'actor, ja sigui a dalt de l'escenari o caracteritzat com a Makinavaja, el popular personatge de la revista satírica El jueves que Rubianes va portar a la pantalla. I pengen, del cel engalanat, interjeccions que transporten mentalment al món de la comèdia. Però que ningú s'enganyi: el carrer de Pepe Rubianes és caduc: els organitzadors li han volgut retre un homenatge però no van més enllà i no es plantegen reclamar un carrer dedicat a l'actor. Ara, que quan els ho pregunten es miren i reconeixen: «Doncs no seria mala idea», alhora que arrufen el nas en recordar que el carrer actual es diu Sant Pere Màrtir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona
societat

Alerten d’estafes telefòniques per cobrar impostos municipals a Granollers

GRANOLLERS

Mataró impulsa una campanya contra els estigmes de la salut mental

mataró
girona

L’Ajuntament comença la campanya anual de control del mosquit tigre

GIRONA
societat

Arrenca el Rec.0 d’Igualada reivindicant la compra presencial

Igualada
PALAFRUGELL

S’obre el Parc Territorial, una nova zona verda de 10.000 metres quadrats

PALAFRUGELL

L’hospital crea una consulta especialitzada en el control de l’asma greu

Viladecans
MEDI AMBIENT

Els pagesos del Baix volen més aigua

barcelona
girona

Endesa crea una anella elèctrica al barri de Montilivi per reforçar el servei

GIRONA