Els dictadors, despullats d'honors

El militar dictador Miguel Primo de Rivera ha estat l'única persona a qui se li ha retirat la distinció màxima municipal de fill, segons el treball realitzat. En concret, el dictador Primo de Rivera va rebre el guardó de fill adoptiu de Figueres l'any 1926. Però 75 anys més tard, el 2001, l'Ajuntament democràtic de Figueres va acordar retirar-li la distinció.

Aquell mateix ple municipal es va aprofitar per retirar el títol d'alcalde honorífic i perpetu a un altre dictador, Francisco Franco, a qui li va ser concedit el 1964. Posteriorment els ajuntaments de Blanes, Girona, Olot i Ripoll, i la Diputació de Girona, van prendre decisions semblants. La majoria dels municipis gironins havien decidit atorgar distincions al general Franco l'any 1964, en celebrar-se els 25 anys «de pau», en referència a la fi de la Guerra Civil espanyola.

Blanes va acordar retirar-li la medalla d'or de la ciutat el 2003. Dos anys més tard, la Diputació de Girona va decidir treure-li la medalla d'or de la província. I l'any 2006, coincidint amb la commemoració dels 75 anys de la proclamació de la Segona República, el 1931, van prendre acords semblants Girona, Olot i Ripoll. Girona va retirar-li la distinció d'alcalde honorari i perpetu de la ciutat; Olot, la distinció de fill il·lustre i la medalla de la ciutat, i Ripoll, la medalla d'or de la ciutat, que li havia lliurat l'alcalde mateix, l'any 1970, a Madrid.

Els acords contra els dictadors, però, no van rebre el suport del Partit Popular (PP). En el cas de Girona, els populars s'hi van abstenir, i a Figueres, Blanes i Olot, el grup popular va votar-hi en contra. «La història no es pot jutjar des de l'òptica d'ara», va manifestar el regidor popular olotí Joaquim de Trincheria per justificar que s'hi oposava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Concurs d’arquitectura internacional per als pavellons de Montjuïc

barcelona

Els vehicles forans ja han de pagar per aparcar a Gavà Mar

Gavà
BARCELONA

L’Institut de formació empresarial tindrà 840 alumnes

BARCELONA
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt