Societat

Picassent celebra el 750 aniversari de la Séquia Reial del Xúquer

Actes lúdics, festius i culturals han format part d'aquesta efemèride centenària

El major espai de regadiu tradicional del País Valencià està d'enhorabona. Enguany compleix 750 anys, i des de fa uns mesos, els 21 pobles usuaris d'esta Séquia celebren actes per commemorar l'efemèride.

Des de la seua fundació al segle XIII per iniciativa de Jaume I, la Séquia Reial del Xúquer no ha deixat de regar els camps valencians. El seu naixement a Antella dóna l'aigua que travessa 21 pobles i suposa una base importantíssima per a l'agricultura valenciana. És la comunitat de regants més important del territori valencià i una de les més grans d'arreu l'Estat. En l'actualitat compta amb més de 25.000 usuaris, i a Picassent agrupa 509 comuners i 402 regants efectius.

Amb estes xifres, ben bé mereix una celebració com la que divendres per la vesprada va tindre lloc a Picassent. Una celebració que va reunir la Junta Local de Reg, encapçalada pel seu president, Salvador Laza Martorell, així com nombroses persones d'altres municipis veïns i també del nostre poble que volgueren estar presents en la celebració.

La celebració va continuar amb un passacarrer fins l'Ermita de la Mare de Déu de Vallivana, on les autoritats municipals i la comitiva van estar acompanyats del tabal i la dolçaina del Grup Cultural Ball de Bastonots. A l'arribada, es va retre un homenatge al patró dels regants, Sant Joan Baptiste. Als peus de la imatge, obra de l'escultor picassentí, Enric Galarza, es va dipositar una corona de llorer.

Seguidament, a la Casa de Cultura, l'alcaldessa va inaugurar una exposició sobre este 750 aniversari. Tota una bona mostra del que ha suposat i suposa en l'actualitat este canal de reg per al camp valencià, i que es pot visitar fins el pròxim divendres, 21 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia