territori

L'Aleixar prohibeix el consum d'aigua de boca per la presència de plaguicides

L'origen estaria en la filtració a l'aqüífer d'un component tòxic emprat anys enrere en cultius d'avellaners i oliveres

L'Ajuntament de l'Aleixar ha demanat aquest dilluns als veïns que no consumeixin aigua de boca -ni per beure ni per cuinar- després que el Departament de Salut advertís de la presència de plaguicides en unes quantitats que superen el llindar permès. En concret, s'ha detectat un nivell de 0,12 mil·ligrams per litre -el límit és de 0,10- en un dels dos pous que abasteixen el municipi. De fet, al juny ja es va tancar l'altre pou de captació pels mateixos motius. L'alcalde, Antoni Abelló, ha apuntat que l'origen estaria en la filtració a l'aqüífer d'un component tòxic emprat anys enrere en cultius d'avellaners i oliveres. El consistori confia en restablir la situació en tres o quatre setmanes.

L'alcalde de l'Aleixar ha explicat que després de tancar el primer pou es va sol·licitar una subvenció extraordinària a la Diputació de Tarragona per tal d'adquirir un filtre de carbó actiu que permetés resoldre la presència de plaguicides per damunt del límit permès. Justament quan anaven a iniciar-se les obres, aquest dilluns tècnics de l'Agència de Protecció de la Salut van informar al consistori que l'altre pou també presenta el mateix problema. 

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament va comunicar als veïns la prohibició de beure o utilitzar aigua de l'aixeta per cuinar, i va procedir a tancar les fonts del poble. També s'ha proveït l'escola i la llar d'infants amb aigua embotellada. Malgrat tot, els tècnics han comunicat als veïns que sí que poden utilitzar l'aigua de boca per rentar o dutxar-se, i han assegurat que no hi ha risc per a la població que hagi consumit l'aigua contaminada, segons l'alcalde.

Antoni Abelló ha explicat que la instal·lació i activació del filtre es podria retardar encara durant tres o quatre setmanes i que, per aquest motiu, no es descarta extreure aigua d'un altre aqüífer del municipi i barrejar-la amb la que està contaminada per tal de rebaixar els límits químics fins a un nivell que sigui apte per al consum. També s'ha estudiat l'opció de transportar aigua en cisternes fins al dipòsit, però es tractaria d'una operació més costosa.

L'alcalde ha apuntat que, segons els pagesos de la zona, el problema podria tenir l'origen en el component d'un herbicida que s'utilitzava fa un parell de dècades en camps d'avellaners i oliveres per impedir la germinació de l'herba. Malgrat que el producte es va prohibir fa uns anys perquè es va descobrir que era tòxic, amb el pas del temps s'hauria anat filtrant i acumulant a l'aqüífer.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès
OLOT

Inauguren un jardí terapèutic al barri de Sant Miquel

OLOT
trànsit

Cues a l’Alt Penedès en l’operació tornada per un accident

barcelona

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

Barcelona

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI

Ramaders reclamen una “millor gestió” dels ossos al Pirineu

Llavorsí