JOSEP FONTÀS

PRESIDENT GRUP ESQUELLES

«Hem sigut un motor cultural per a Amer»

El Grup Excursionista Amerenc Esquelles celebra 40 anys retornant als orígens

Josep Fontàs és el president del Grup Excursionista Amerenc Esquelles, que enguany celebra el quarantè aniversari.

–Com va néixer el grup i quines activitats fèieu al principi?
–«El grup va néixer fent sortides amb mossèn Manel. Ell ens va crear una inquietud cap a la muntanya. Va haver de marxar i llavors vam dir: a veure què fem. De totes maneres, ell va aplegar molt de jovent. Després ens vam limitar a set o vuit, amb moltes inquietuds. Vam dir que ho miraríem de portar sols i aquí va néixer la idea.»
–Durant els primers anys, però, fèieu més que excursions.
–«Al començament vam fer unes exposicions per Nadal. Hi va haver una revifalla el 1971 i vam començar a fer sortides on venia més gent. També van venir nous companys i a partir del 1971 o 1972 vam començar a fer l'Aplec de Santa Brígida. Després va començar el pessebre vivent, les sardanes d'estiu... Tota una sèrie d'activitats. Culturalment érem els únics que aportàvem coses al poble. L'Ajuntament es dedicava a fer el que feia tot ajuntament aquell temps: anar subsistint, les coses d'urbanisme i para de comptar. Esquelles aplegava molta part del jovent d'Amer.»
–Actualment què feu?
–«Bàsicament excursionisme. També acabem de posar a punt l'ermita de Santa Brígida, l'hem restaurat totalment. A partir del 1990 vam considerar que a aquesta ermita li convenia una restauració com cal. Es va parlar amb tots els paletes del poble per arreglar la teulada. Es va començar pel teulat, va ser una feina dura, un any treballant-hi. Quan es va acabar el teulat, vam continuar amb l'ermita.»
–Per celebrar el quarantè aniversari heu tornat una mica als orígens, però.
–«Hem recuperat activitats culturals que es feien i que s'han deixat de fer. N'hem programat una o dues cada mes. Hem reeditat el llibre Per camins i corriols, de 2001, que s'havia exhaurit. També volem reeditat una història del grup. També s'ha recuperat una excursió a la neu, una altra al lloc on va néixer el nom del grup, a Rupit. S'han anat recuperant coses que s'havien deixat, com ara la Flama del Canigó.»
–L'Ajuntament us va atorgar la medalla d'or, què ha significat el grup per a Amer?
–«El 1982 l'alcalde, Josep Puigdemont, va creure necessari atorgar-nos la medalla d'or per tota l'activitat que havíem dut a terme. Per a nosaltres va ser un orgull. Per a la vida d'Amer el grup ha estat un motor bastant important culturalment. Abans no s'escrivia en català, nosaltres ho fèiem malgrat que fèiem moltes faltes. La majoria de gent ens aprecia, tenim uns 300 socis i n'hi han passat uns 700 aquests 40 anys. Vam enfortir el teixit associatiu.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Inauguren un jardí terapèutic al barri de Sant Miquel

OLOT
trànsit

Cues a l’Alt Penedès en l’operació tornada per un accident

barcelona

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

Barcelona

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI

Ramaders reclamen una “millor gestió” dels ossos al Pirineu

Llavorsí

Alerta per pluges fortes a la Garrotxa i la Selva

girona

La Creu Roja detecta un estancament en l’entrada d’usuaris vulnerables

Tarragona