Societat

El Mercat Vell de Conesa, ple un any després de l'aiguat

Centenars de persones han visitat el municipi de la Conca de Barberà declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 2011

Una instal·lació recorda les greus inundacions que hi va haver a la passada edició

El nucli antic de Conesa (Conca de Barberà), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat el 2011, ahir es va tornar a omplir de visitants amb motiu de la setena edició del Mercat Vell i la quarta del Tast de Vins dels cellers elaboradors de la DO Conca de Barberà. El dia clar i la normalitat festiva de la jornada, però, no van evitar que un dels temes principals de les converses fos l'aiguat que, durant l'edició de l'any passat, es va emportar parades, cotxes i va causar danys en una vintena d'habitatges a més de diversos espais públics.

Si la Font Vella de Conesa recorda amb una marca a la paret el nivell que va assolir la inundació de Santa Tecla del 1874, enguany els veïns del municipi també han volgut fer memòria de la tarda del 2 d'agost del 2014, quan la riera va estroncar el que havia de ser una jornada festiva. La memòria es podia recuperar en una de les cases singulars que s'hi va veure afectada, però principalment en la instal·lació que es va organitzar a les restes de l'ermita de Sant Antoni, datada el 1297. Traspassada la portalada, el visitant podia trobar tres plafons amb els reculls de les pàgines dels mitjans de comunicació que es van fer ressò de l'esdeveniment així com una col·lecció de fotografies amb els efectes del pas de la riuada. Els acompanyaven unes gotes que simbolitzaven la pluja i la remor de l'aigua baixant sense aturador fins arribar a un nivell d'1,8 metres.

A banda de la voluntat de fer-ne memòria, ahir pocs elements externs feien evidents els efectes de l'aiguat dels Àngels. Conesa s'ha anat refent del desastre i el Mercat Vell va tornar a ser un aparador per mostrar els seus carrers estrets, plens de racons per descobrir.

LA XIFRA

1,80
Metres d'alçada
és el nivell a què va arribar l'aigua durant l'aiguat de la passada edició de la fira.

Un centenar de parades i de portals per veure

Prop de 90 parades repartides pels racons del nucli a més dels punts de degustació de la DO Conca de Barberà i unes trenta cases amb encant que obren els seus portals per ser visitats fan que el Mercat Vell de Conesa sigui una de les cites obligades per als que volen descobrir algunes joies amagades del país. L'èxit no només rau en el nombre de visitants ja que, de fet, setmanes abans els organitzadors han de tancar l'admissió de paradistes perquè la disponibilitat dels espais s'ha completat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia