Sergi Bonet finalment no aspirarà per tercer cop a ser rector de la UdG

Argumenta que s'ha de concentrar en la feina docent i en la recerca i fa una crida a la unitat de la comunitat universitària

En una carta oberta a la comunitat de la UdG [vegeu-la en aquesta mateixa plana], Sergi Bonet explica que «per motius personals i, sobretot, professionals» ha decidit no presentar-se a les eleccions. «El meu lloc i la meva dedicació han de ser durant aquests propers quatre anys a la docència i a la recerca», justifica Bonet, que lidera el grup de recerca de biotecnologia de reproducció animal i humana. En els últims mesos s'havia especulat amb la possibilitat que Bonet es presentés per tercer cop i, de fet, ell mateix va confirmar que ho estava valorant. El primer cop que va aspirar al rectorat va ser el 2002, i va perdre contra tot pronòstic contra Joan Batlle. Tres anys després, va disputar el càrrec a Ramon Moreno-Amich, Anna Maria Geli i Miquel Duran. Tot i que va ser el candidat més votat en la primera volta, en la segona la comunitat universitària gironina es va decantar per Geli.

En el seu escrit, Sergi Bonet recalca que la UdG ha de treballar de manera unida per fer front a una etapa determinant (el procés de convergència europea en matèria de recerca), que no és moment d'«evocar fantasmes» (una referència a antigues divisions internes) i que no és transcendent qui lideri el projecte. «El que és important és que ho fem, que fem els deures que la nostra societat ens exigeix. Per això crec que avui hauríem de defugir de personalismes i estigmatitzacions, i sumar amb generositat tots els esforços», afirma Bonet.

Terricabras obre el curs

R. E

La conferència de la inauguració del nou curs acadèmic de la UdG, que tindrà lloc dimarts, la farà el catedràtic de filosofia Josep Maria Terricabras. La seva intervenció portarà per títol Excel·lència i equitat. La cerimònia, que és l'acte més solemne del curs universitari, començarà a les dotze del migdia a l'Aula Magna (l'església de Sant Domènec). Tot i que no ha estat confirmat de manera oficial, ha transcendit que el rectorat havia estat gestionant la possibilitat que la convidada fos la vicepresidenta primera del govern de l'Estat, María Teresa Fernández de la Vega, una possibilitat que al final es va haver de descartar.

opinió. Catedràtic de biologia cel·lular, responsable del grup de recerca de biotecnologia de reproducció animal i humana de la UdG

Carta oberta a la Universitat de Girona

sergi bonet

Els propers quatre anys seran per a la universitat, i en particular per a la UdG, molt determinants. El nou escenari de les titulacions de grau i de màster, dels campus d'excel·lència i les noves polítiques de finançament de la recerca, amb la consolidació dels parcs científics i l'aparició de línies prioritàries cada cop més definides, exigiran a les universitats un projecte ambiciós basat en la vocació de servei públic. Moltes vegades m'heu sentit dir que un bon projecte universitari és aquell que es fa des de la responsabilitat i la professionalitat. Un projecte d'aquesta mena agafa una força imparable quan es du a terme a partir de persones preparades que es tenen confiança i que generen confiança i il·lusió.

La UdG ha d'aprofitar aquesta nova etapa del sistema universitari per situar-se i liderar-lo en el camp de les idees i dels projectes. Cal fer un esforç per aglutinar les aptituds de tota la universitat en un projecte que il·lusioni i que ens permeti acomplir el nostre deure com a servidors públics que som; és a dir, fer de la UdG una universitat de referència en els àmbits de la direcció política, de la gestió administrativa, de la docència i de la recerca.

Hem de recuperar i regenerar la confiança amb tots i entre tots, hem de sumar idees per compartir un model que hem d'empènyer amb molta força, tots plegats, perquè, ara més que mai, la UdG no pot perdre l'oportunitat de consolidar-se com una universitat de prestigi internacional. La UdG té el bagatge i les persones necessàries per fer-ho. Us ho dic de veritat, no és important qui lideri aquest projecte, el que és important és que ho fem, que fem els deures que la nostra societat ens exigeix. Per això crec que avui hauríem de defugir personalismes i estigmatitzacions, i sumar amb generositat tots els esforços per aconseguir allò que tots desitgem per a la nostra UdG.

Hem de recuperar la il·lusió i la certesa que aquest nou model que s'exigeix a la UdG som capaços, junts, de tirar-lo endavant. Si posem tota la nostra experiència i les nostres idees al servei de la UdG estic convençut que ho aconseguirem. Tenim la responsabilitat de fer-ho i ho hem de fer.

En la discrepància hem de saber-hi reconèixer la diferència i, en la discussió intel·lectual, la recerca i consolidació del model d'universitat. La nostra universitat és plural, amb centres de tradicions i dinàmiques particulars. La diversitat de la nostra universitat juga a favor nostre i és, n'estic convençut, una de les nostres millors forces. Moltes altres universitats són més monolítiques tant en tradicions com en dinàmiques i, justament per això, més febles per poder entendre i adaptar-se als nous reptes de la docència i la recerca europees. La UdG disposa d'una riquesa natural en tradicions i dinàmiques que ens ha de permetre entendre molt millor els canvis que requereix el sistema universitari. Disposem d'una eina, la diversitat, que ben gestionada ens farà liderar, sens dubte, molts projectes del sistema universitari.

Hem d'estar convençuts que la nostra universitat, la UdG, ho podrà aconseguir. Ara és el moment de no tremolar, de no evocar fantasmes, ni del passat, ni del present, ni del futur, de no focalitzar-nos en culpabilitats externes ni de refugiar-nos en responsabilitats alienes. Ara és el moment de confiar en les nostres capacitats, de treballar-hi fort, ferms, plegats i amb il·lusió. Si ho fem així, ho aconseguirem.

Amics, el que sigui o no la Universitat de Girona depèn de tots nosaltres. La nostra societat ens demana, ens exigeix, que la UdG sigui una universitat de qualitat i no podem fallar-li. Hi ha moments de la història de les institucions que determinen decididament el seu futur. Som en un d'aquests moments. Posem tota la nostra professionalitat, il·lusió i confiança mútua al servei d'aquest objectiu. Amics, és a les nostres mans, ho podem fer i ho podem fer bé. Fem-ho!

Aquest no és un escrit de presentació d'una candidatura. Molts de vosaltres ja sabeu que, per motius personals i, sobretot, professionals, no em presentaré a aquestes eleccions al rectorat. El meu lloc i la meva dedicació han de ser durant aquests propers quatre anys la docència i la recerca. El que us he volgut dir, us ho he dit des del respecte i l'estimació que he tingut, tinc i tindré sempre per aquesta, la nostra universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona