Olivia Hotels va adquirir les finques per fer l'hotel del Palau a La Salle i no a Millet

L'any 2006 Millet aconsegueix la requalificació, i vuit mesos després els immobles passen a la cadena hotelera

A l'any 2008 esclata, a la llum pública, l'interès de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música per construir un hotel just al costat del Palau, en una part de les finques que hi té l'escola La Salle Comtal. Ja aleshores es parla, de portes enfora, que hi ha hagut una cessió de les finques per part de l'escola al Palau, a canvi que aquest faci unes importants obres de remodelació a l'interior d'aquest centre escolar. Aleshores, però, el propietari de les finques no era ni l'escola La Salle ni la fundació presidida per Fèlix Millet, imputat per desviament i apropiació de fons. Des del 12 de juliol del 2007, el propietari de les finques del carrer Sant Pere Més Alt (números 13, 15 i 17) és la cadena hotelera Olivia Hotels, segons figura en el registre de la propietat. El més sorprenent és que «la plena propietat» de les finques –com es diu en els documents del registre consultats per aquest diari– no les rep de mans de la Fundació, sinó que les rep de l'escola La Salle, contrariant, així, el que es coneixia fins ara de l'operació. Ara bé, es manté la contrapartida que en treu l'escola, és a dir, la Salle cedeix la propietat de les finques del carrer Sant Pere Més Alt i, com a contrapartida, rep unes obres de rehabilitació a l'escola.

Quin és el paper real, per tant, de la fundació presidida per Millet en un projecte que sempre ha capitanejat i defensat com a propi? Aquí apareixen una sèrie de confusions i ambigüitats difícils de desxifrar. El 2003, quan encara han de passar anys perquè es faci públic el projecte, la fundació signa un acord amb la Salle, segons el qual obté un seguit de drets sobre les finques, amb possibilitat d'edificació a canvi de les millores al centre. Es desconeix el contingut exacte d'aquesta escriptura, del 10 de novembre del 2003, i en quins termes es produeix la cessió de finques –fins i tot si és que es produeix, cosa que es desconeix, perquè l'escriptura té caràcter privat i no arriba a ser inscrita al registre.

Des de l'inici del projecte, els implicats –com a mínim els coneguts públicament– sempre han parlat d'una cessió de finques de l'escola al Palau, però això resulta contradictori amb el fet que sigui l'escola qui, el 2007, fa directament la cessió a Olivia Hotels. Hi ha un buit entre el que passa del 2003 al 2007 que fa que al 2007 Olivia Hotels rebi la propietat directament de l'escola La Salle. Resseguint el rastre que deixen part d'aquestes operacions en el registre de la propietat, just el dia abans que Olivia Hotels i l'escola formalitzin la cessió de les finques, la fundació li traspassa a la cadena hotelera els seus drets sobre les finques. Així s'esmenta en un text de resum en el registre de la propietat, però la confusió de la redacció no ajuda gens ni mica a escatir si realment el Palau ha estat mai propietari de les finques de l'escola o no. I un altre aspecte que encara crida l'atenció: la cessió d'aquests drets del Palau a Olivia Hotels es fa de manera gratuïta. Quan l'Ajuntament defensa aferrissadament les millores a l'escola i per a la fundació com a arguments per fer l'hotel, aquest ja és a mans privades.

A aquestes alçades del partit, tot fa pensar que no és gens casual la correlació de dates de l'operació. Olivia Hotels obté la propietat de les finques vuit mesos després que l'octubre del 2006, Millet ja hagi signat un conveni amb l'Ajuntament i la Generalitat en què lliga l'operació. Que la cadena n'era la propietària no surt a la llum pública fins a aquest agost passat. Amb tot, no s'ha d'oblidar que el president d'Olivia Hotels, Manuel Valderrama, era i és membre de la junta de la fundació. Tant la cadena hotelera com l'escola han declinat fer declaracions.

27 de febrer de 2001
L'avantprojecte de l'hotel es debat en la Comissió de Qualitat de l'Ajuntament
10 de novembre de 2003
L'escola La Salle cedeix al Palau drets sobre les finques
24 d'octubre de 2006
Conveni entre la Fundació, la Generalitat i l'Ajuntament, en què acorden les requalificacions i tirar endavant el projecte
12 de juliol de 2007
L'escola cedeix la propietat de les finques a Olivia Hotels. El Palau cedeix a la cadena els seus drets sobre les finques
Abril del 2008
Aprovació inicial la modificació del pla general metropolità, el primer dels tràmits urbanístics. A l'abril i juliol del 2009 segueixen avançant els tràmits
23 de juliol del 2009
Esclata el cas Millet
6 d'octubre del 2009
L'Ajuntament atura la tramitació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.