Societat

La comissió farà campanya per la retirada del monument

La Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes de Tortosa rebutja la consulta, però no la boicotejarà

Insistirà que es conserve en un museu encara que no sigui l'opció més votada

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa farà campanya per la retirada i museïtzació del monument franquista d'enmig del riu Ebre. Una campanya que fa temps que va començar i que assegura que no vol dir que legitime la consulta que l'Ajuntament ha convocat pel 28 de maig. “No acceptem la consulta i, sigui quin sigui el resultat, insistirem en la retirada del monument perquè és franquista de dalt a baix”, va manifestar la portaveu de la comissió, Ester Baiges. De moment, no s'han plantejat un boicot a la consulta i admeten que no tenen recursos per impugnar-la.

Des de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes consideren “una triple vergonya” la convocatòria de la consulta per decidir el futur del monument que el dictador Franco va inaugurar el juny del 1966. “Vergonya de monument, de consulta i de pregunta”, va dir Baiges. Pel que fa a la consulta, manifesten que la convocatòria és un “despropòsit”, ja que la llei de memòria històrica obliga a retirar els símbols d'enaltiment del franquisme dels espais públics. I quant a les opcions que planteja la consulta, asseguren que només la retirada i posterior museïtzació del monument garanteix la promoció de la memòria històrica i la pau. Quant a la reinterpretació i contextualització del monument franquista, la comissió sosté que els tortosins que opten per aquesta alternativa no sabran exactament el que estan votant. “No és acceptable que les dues opcions incloguen que són per promoure la memòria històrica i la pau”, va explicar Baiges.

A més, la comissió alerta que la decisió de Tortosa de convocar una consulta sobre el símbol franquista es pot estendre a altres municipis, com ja ha passat a Vilalba dels Arcs.

LA FRASE

Sigui quin sigui el resultat de la consulta, insistirem en la retirada del monument
Ester Baiges
PORTAVEU DE LA COMISSIÓ PER LA RETIRADA DE SÍMBOLS FRANQUISTES

Crida als partits d'esquerra a rectificar

La CUP de Tortosa, que té un regidor a l'Ajuntament, ha fet una crida als partits d'esquerra que donen suport a la consulta sobre el monument franquista (ERC, Movem i el PSC) perquè reconsideren la seua posició. “La pregunta és enganyosa i evidencia que es pretén legitimar la permanència d'un monument franquista”, exposa la CUP en una nota de premsa. També consideren que el preàmbul de la pregunta plantejada és una “mentida, perquè el monument no es va fer per commemorar la batalla de l'Ebre, sinó per exaltar el govern franquista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]