El 55% dels arbres de la Diagonal s'hauran de substituir en vint anys si no es fa la reforma

L'Ajuntament garanteix que els exemplars que s'hagin de plantar de nou tindran prou frondositat en menys de cinc anys

El projecte de la Diagonal dóna per debatre, i molt, sobre múltiples derivades. La mobilitat, o la mateixa conveniència de la remodelació, són terreny adobat a la controvèrsia, però un dels aspectes que susciten posicions més acalorades és què passarà amb els 1.244 arbres que ara hi ha al tram de l'avinguda que va de Glòries a Francesc Macià. La posició de l'Ajuntament és clara. El pitjor que els podria passar «és no fer res», com va assegurar ahir la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol. I per què? Doncs perquè l'actual estructura de l'avinguda provoca que els falti aigua o terra, aspecte al qual cal afegir que molts d'aquests exemplars –principalment plàtans i palmeres– van ser plantats fa 40 o 50 anys. En aquest període de temps, a més, han patit més avatars del compte, com ara les podes matusseres a què eren sotmesos durant la dictadura per evitar que dificultessin la visió de les desfilades militars en honor i glòria del règim. Pel gerent de l'àrea de Medi Ambient, Jordi Campillo, en aquestes circumstàncies un 55% d'aquests arbres s'hauran de canviar abans de vint anys. Aquesta dada quadra amb un estudi del mateix consistori en què es conclou que 690 d'aquests 1.180 exemplars tenen alteracions estructurals –més o menys greus– que afecten la seva capçada o el seu tronc.

El missatge institucional que es vol donar davant d'aquesta situació és que les dues propostes de transformació de l'avinguda aporten solucions tècniques vàlides per assegurar que aquestes espècies vegetals, fins i tot les que estan en un estat més precari, podran viure més anys, ja que ho faran en millors condicions. En el cas de l'opció del bulevard, a priori més proteccionista, ja que respecta l'actual alineació de l'arbrat, aquest compromís serà possible gràcies a la instal·lació d'un paviment conegut com «en suspens», un mètode constructiu fins ara no utilitzat a l'Estat. A la pràctica això vol dir que els arbres s'encaixaran en una mena de plataforma elevada, que serà més permeable a l'entrada d'aire i aigua. S'ha de recordar, a més, que s'incrementarà el nombre d'unitats plantades. De les 1.244 actuals es passaria a 1.339. La proposta de la rambla és conceptualment més complexa de quadrar, ja que implica moure tot l'arbrat. A la llarga, però, això li serà més beneficiós, ja que les obres permetran renovar la sorra que els sustenta, els sistemes de drenatge i les cavitats on s'hauran de plantar els 1.604 exemplars previstos en el projecte. Campillo va assegurar ahir que en el cas que aquesta sigui l'opció guanyadora, s'intentarà trasplantar el màxim nombre d'arbres dels que ara hi ha a l'avinguda. Els que s'hagin de posar de nou vindran d'un viver, i seran preferentment plàtans i palmeres, per respectar el disseny de la via que va idear Ildefons Cerdà. I per intentar conservar al màxim la seva imatge actual, no seran exemplars migrats, tot i que quan es plantin tampoc podran exhibir majestuositat. Això sí, al cap de quatre o cinc anys ja seran frondosos.

Un tronc robust però amb poca capçada

La fredor de l'estadística ho corrobora. L'arbrat de la Diagonal no està bé, ja que només un 42% de les seves unitats estan en una situació de no risc. A la resta de la ciutat, aquest percentatge és del 96%. La diferència, per tant, és més que concloent. És definitiva. A banda d'estar castigats per l'edat i les circumstàncies, els 1.244 arbres del tram de la Diagonal pendent de reforma tenen altres característiques comunes. Agrupats en quatre fileres, són exemplars vigorosament robustos, ja que tenen de mitjana uns 96 centímetres de perímetre de tronc; en alguns casos, però, aquest pot arribar a fer dos metres. Pel que fa a la seva alçada, tampoc és menystenible, ja que generalment s'enfilen fins als 9 metres. Ara bé, la seva capçada, tenint en compte aquestes proporcions, és més aviat modesta, ja que no supera els 6 metres d'amplada. De frondosos, no es pot dir que ho siguin gaire. Pel que fa a les espècies que són més comunes a l'avinguda, domina de manera aclaparadora els plàtans (752 unitats), seguits a distància per les alzines (137), les palmeres de dàtils (114) i les de les Canàries (54).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA