Urbanisme

Tortosa just acaba de començar

La llei de barris és molt útil, però l'Ajuntament ha fet un gran esforç financer i encara caldrà més d'una dècada per recuperar el nucli històric

La llei de barris semblava «feta a mida» per al nucli antic de Tortosa. Tot i així, l'Ajuntament no va arribar a temps de presentar el seu projecte a la primera convocatòria dels ajuts de la Generalitat. Per tant, el pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) va ser aprovat el juliol del 2005, en la segona convocatòria de la llei de barris, amb un pressupost rècord de 18,9 milions d'euros i la puntuació més alta de la primera i segona fase. És a dir, amb el dubtós mèrit de ser considerat un dels nuclis històrics més degradats de Catalunya. «No és per presumir», deia el que era el regidor d'Urbanisme en aquella època, José Martín (PSC), ja que el doble rècord de puntuació i pressupost demostrava la degradació extrema de la ciutat històrica. El Pincat va preveure més d'un centenar d'actuacions en carrers i places, la construcció i millora d'equipaments, l'aplicació de polítiques d'habitabilitat i plans de cohesió social i de dinamització econòmica.

A més, també cal tenir present que el Pincat només abasta 17 de les 42 hectàrees que té el nucli històric. L'Ajuntament va decidir concentrar les actuacions en una zona prioritària, i deixar fora altres barris del nucli antic com ara el de Remolins o Sant Jaume. Així, el Pincat restringeix les actuacions entre el turó de la Suda i el turó del Sitjà, tot afectant els barris del Castell, del Rastre, de Santa Clara, del Garrofer i la zona del carrer Montcada. Així, les actuacions urbanístiques estaven vertebrades al voltant de cinc eixos viaris, deu places i tres parcs. L'Ajuntament va projectar esponjaments que afectaven 50 immobles habitats, com ara la construcció de la plaça de la Catedral, una mesura que preveu l'enderrocament de les cases de la façana fluvial. En aquest sentit, les primeres actuacions del Pincat, encara amb l'alcaldia del socialista Joan Sabaté, van ser l'obertura del barri de Santa Clara per la part alta i la urbanització del carrer Sant Domènec, el principal accés al conjunt renaixentista dels reials col·legis. La primera part del Pincat també va servir per finalitzar la nova biblioteca, així com per començar les obres de l'Espai Sant Domènec, on s'ha instal·lat el centre d'interpretació del Renaixement.

«La llei de barris ha estat una molt bona eina, però ha exigit un esforç financer molt important per part de l'Ajuntament», ha destacat l'actual alcalde, Ferran Bel. De fet, tant el Pincat com l'acceptació de la subvenció de la Generalitat (9,4 milions) es van aprovar per unanimitat, ja que la recuperació del nucli antic ha esdevingut un projecte de ciutat. En realitat, el govern municipal de CiU i ERC ha continuat amb mà ferma el Pincat, tot accelerant la redacció de projectes i també l'agilitació de les obres, a través de l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa). Amb tot, el govern de Bel va acordar amb la Generalitat una pròrroga de dos anys (fins al 2011) i alguns canvis en el Pincat, com ara la reforma integral del barri del Castell o el centre d'interpretació de la Setmana Santa. En l'última comissió de seguiment, de finals de febrer, l'Ajuntament i el govern van constatar que més d'un 90% de les obres del Pincat ja estaven del tot acabades o en procés d'execució. És el cas de la reforma del carrer de la Rosa, de la plaça de la Cinta, del Portal del Romeu, de la plaça de l'Absis o del carrer Bisbe Aznar. També estan força avançades les obres de rehabilitació de l'edifici Montcada, número 27, on s'instal·larà la seu de Ràdio Tortosa i diversos serveis socials.

Durant el 2010 es farà el gros de les obres pendents. Així, ja han començat la reforma dels carrers Ciutat i Croera, i d'aquí a poques setmanes ho faran les del carrer del Vall. També s'estan executant les obres de la plaça Nova de Santa Clara. En aquest mateix barri, l'Ajuntament també farà enguany el centre cívic que serà la seu de l'Associació de Veïns de Santa Clara i un dispensari mèdic, així com la reforma del Centre Obert Sant Francesc i la millora de la il·luminació dels carrers Sant Tomàs i Santa Clara.En acabar la comissió de seguiment del Pincat, l'alcalde de Tortosa va detallar que en aquests moments ja han finalitzat un 46,15% de les obres (8,7 milions), i que també hi ha un 45,53% de les actuacions en execució (8,6 milions). Segons Bel, només quedaria per iniciar un 8,31% (1,5 milions) del projecte de la llei de barris. Altres projectes pendents d'iniciar són la urbanització del carrer Canvis i la reforma de l'antiga església de Sant Antoni, on s'instal·larà el centre d'interpretació de la Setmana Santa. En canvi, un projecte que ha caigut del Pincat després de l'última comissió de seguiment és la instal·lació d'unes escales mecàniques per pujar a l'hospital i millorar l'accessibilitat dels barris de Santa Clara i el Garrofer. A banda, també han sortit del Pincat la reforma del carrer Montcada –no s'emprendrà fins que s'acabin les obres del nou edifici de les delegacions de la Generalitat–, així com el carrer de la Mercè i la plaça dels Estudis, que anirà vinculada a la construcció del nou edifici judicial.

CARITAT GARCIA

«Ara cal rehabilitar i fer més polítiques socials»

GUSTAU MORENO
Quan s'acabe el Pincat, creu que es notaran els 18,9 milions d'euros invertits al nucli antic?
–«En l'estat dels carrers, sí. Estaven molt malament i alguns han millorat. Però encara n'hi ha per arreglar. Ara començaran les obres del carrer del Vall, que és un dels que està pitjor. Però encara faltarà molt. Sobretot, caldrà insistir en la rehabilitació d'habitatges i en fer més polítiques socials.»
–En l'aspecte social, ha estat un fracàs?
–«No, un fracàs, no. Però faran falta més anys per reflotar un nucli històric tan gran i tan degradat com el nostre. Cal continuar treballant i no aturar-se després del Pincat, perquè després de cinc anys encara caldran cinc o deu anys més. Es nota que s'han abocat diners als carrers, però ara el que dóna una mala imatge dels barris del nucli antic és l'estat de les cases i també l'excés de població immigrada. Hem frenat el despoblament dels veïns autòctons, però els comerciants continuen marxant de la zona. Pensem que el trasllat de la mesquita ajudaria molt a canviar la situació. Cal recuperar els edificis i del patrimoni i també activar més programes socials».
–Quins altres problemes socials tenen?
–«L'actuació de la policia ha fet que millore molt el problema de la droga, però ara també ens preocupa el creixement tan fort de la prostitució. Sobretot, n'hi ha al carrer Montcada i al carrer de la Rosa.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA