CiU i el PP endureixen els atacs contra la consulta de la Diagonal, que ja consideren deslegitimada

El govern admet que caldrà obrir un debat a fons sobre com ha anat el procés que culmini amb l'assumpció de responsabilitats

La sessió d'ahir de la comissió va ser convocada a instàncies de CiU i el PP, amb el pretext d'analitzar les múltiples incidències que s'han produït durant la consulta. Al final, i gràcies a l'abstenció d'ERC, ambdues formacions van aconseguir aprovar una declaració en què, per exemple, s'insta a cessar la campanya publicitària sobre el procés. En la pràctica, però, aquest pronunciament té escàs valor, per no dir cap, ja que entre altres circumstàncies les votacions per internet tot just acaben demà a les deu del matí. Per contra, el debat va servir com un escalfament del combat polític que s'intueix que s'encetarà a Barcelona tan bon punt se sàpiguen els resultats de la consulta. Fins aleshores calma tensa.

En aquest clima prebèl·lic, CiU i el PP s'encarreguen de posar tota la llenya al foc que calgui. I més. Així, el portaveu de la federació nacionalista, Joaquim Forn, va assegurar ahir que «el caos tècnic i polític» que ha presidit el procés ha provocat que «estiguem fent el ridícul», i alhora va acusar el govern municipal d'haver tingut «comportaments antidemocràtics» per haver amagat sistemàticament l'existència de l'opció de vot C. Forn va ser especialment dur amb l'alcalde, Jordi Hereu, per l'enrenou de la seva no-votació: «En aquest afer va mentir deliberadament i va caure en el parany de la seva vanitat. És un fet gravíssim.» La regidora del PP Àngels Esteller també va ser especialment mordaç en afirmar que el desenvolupament del procés era «un exemple de desgovern i descrèdit». Les incidències tècniques i els dubtes de seguretat que planteja la plataforma de vot electrònic la van portar a dir que la consulta està, a hores d'ara, «deslegitimada». Cal recordar que els populars tenen la intenció ferma d'impugnar-la, i més després que hagin denunciat altres irregularitats, com ara que s'estan utilitzant seus del PSC com a punts de votació no autoritzats. Per la seva banda, el republicà Ricard Martínez va obsequiar el govern amb uns dies de treva transitòria ja que, segons el seu parer, s'ha d'esperar que acabin les votacions abans d'encetar cap contesa: «L'últim que hem de fer és afegir soroll contra la consulta.» Va advertir, això sí, que les coses no s'han fet bé i, en conseqüència, a partir de la setmana vinent demanaran que hi hagi cessaments o dimissions al govern. CiU i el PP també en reclamen.

Amb el que està passant, l'executiu d'Hereu va ser el primer interessat a no embrancar-se en una altra controvèrsia amb l'oposició. Per això el regidor d'Urbanisme, Ramon García Bragado (PSC), va ser mesurat en la rèplica. Va recordar que tots els grups, tret del PP, havien aprovat les bases de la consulta i, per tant, «hi ha una responsabilitat conjunta» a l'hora d'haver triat un sistema de vot electrònic. Ara bé, també va admetre que ell era el responsable polític de la seva organització, i que cal obrir un procés «d'anàlisi i debat polític conjunt» per escatir les causes del pèssim funcionament del procés. El govern alhora assumeix que caldrà assumir responsabilitats. A quin nivell, però, encara s'ha de veure.

LES FRASES

RAMON GARCÍA BRAGADO
REGIDOR D'URBANISME
«El govern, i jo personalment, tenim responsabilitat en el que ha passat, però aquesta és compartida amb l'oposició perquè hi ha coses on hem avançat junts»
JOAQUIM FORN
portaveu de ciu
«Vostès són els responsables d'un dels ridículs més grans que han passat a Barcelona»
ÀNGELS ESTELLER
PORTAVEU DEL PP
«El sistema que s'ha utilitzat no té garanties de res. És una farsa»
RICARD MARTÍNEZ
REGIDOR D'ERC
«No permetrem que vulguin endossar el mort a un tècnic»

8,54% de participació els primers quatre dies

AGÈNCIES

120.836 barcelonins, el 8,54% del cens, han votar en els primers quatre dies de la consulta de la Diagonal, que acabarà demà diumenge. La xifra agrupa els vots efectuats de dilluns a dijous, superat ja l'equador de la consulta. Els dos dies en què es va registrar més participació van ser dimarts i dimecres. Dels votants, el 53,97% van participar per internet mitjançant ordinadors personals mentre que el 46,03% restant ho va fer als punts presencials de votació. Les dades les va facilitar ahir el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, en la seva compareixença diària davant els mitjans. El tinent d'alcalde va qualificar de «molt bona» la xifra de participació.

Més de 420 reclamacions per la consulta

ACN

La consulta de la Diagonal ja sumava ahir més de 420 queixes entre les efectuades als punts presencials de votació i les recollides a través del Telèfon del Civisme. La dada, però, no reflecteix la xifra completa perquè, segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, no es disposa encara del nombre de queixes telefòniques del primer dia de votació mentre que la quantitat de reclamacions presencials correspon només a dilluns i dimarts. El motiu principal de les queixes és la poca visibilitat de l'opció C a l'hora de votar.

Duran qualifica la consulta de «rifada»

ACN

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar ahir que la consulta és una «rifada» i que «no es fa amb prou garanties democràtiques». En la seva carta web setmanal als militants d'UDC, Duran va instar Hereu a reconèixer que la «improvisació ha comportat moltes errades», a demanar perdó a la ciutadania i a desar al calaix el projecte perquè quan arribi un nou alcalde es decideixi en el si de l'Ajuntament i no a través d'una consulta. Duran va explicar també que va votar l'opció C, que va definir com «la que votem els que no estem d'acord, per molts motius diversos, que es remodeli l'avinguda en plena crisi». Artur Mas també va votar per l'opció C adduint els mateixos motius.

Portabella demana un descans a l'Ajuntament

EL PUNT

El president del grup d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Portabella, va demanar al PSC que es prengui «un temps de descans i reflexió» perquè «quan fa 30 anys i escaig que ets a l'Ajuntament ho necessites». Portabella, que va fer aquestes declaracions en el programa Actualitat viva, que s'emet en diverses televisions locals catalanes, va confirmar que havia triat l'opció C en la votació, perquè «no ens hem trobat còmodes amb cap lletra». El líder municipal d'ERC va assegurar que tant l'opció A com la B «tenen mancances», i va demanar una tercera opció que aposti per un transport públic flexible com ara l'autobús, l'ampliació de les voreres i la segregació del carril bici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA