Urbanisme

Cinc ciutats metropolitanes reformaran barris amb els nous ajuts de la Generalitat

Barcelona, Castelldefels, Viladecans, Premià de Mar i les Franqueses del Vallès podran renovar sis àrees urbanes

La crisi i la necessitat de reduir el dèficit públic és un dels motius de la reducció del nombre de projectes beneficiats en la setena convocatòria dels ajuts de la llei de barris, però és un motiu conegut. Després de cinc convocatòries en què la Generalitat distribuïa entre els municipis cada any prop de 90 milions per cofinançar reformes que costaven fins a 180 milions, el 2009 va decidir fer canvis. S'havia arribat a un centenar de barris en renovació a tot el país, i no es volia donar entrada il·limitada a nous aspirants cada any de manera que el programa pogués trobar-se amb 150 o 200 barris en diferents nivells d'execució de les actuacions urbanístiques i dels plans de dinamització social. Per això en la sisena convocatòria de l'any passat ja només es van concedir els ajuts a una desena de projectes, que substituïen la desena de barris de convocatòries anteriors que ja havien enllestit les actuacions. Els anys 2007 i 2008, quan encara no s'havia arribat al centenar de barris amb reformes en execució, es van concedir ajuts a més de vint projectes cadascun dels dos anys. Enguany es fa entrar en el pla dotze actuacions a tot Catalunya, de les quals cinc són a l'àrea metropolitana. Barcelona, Castelldefels, Viladecans, Premià de Mar i les Franqueses del Vallès són els municipis beneficiats aquest any, però se n'han quedat fora Badalona, Pallejà, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Vilanova i la Geltrú, Pineda, Terrassa, Parets i Sant Celoni.

Barcelona podrà abordar la reforma de la part sud del Raval, on es reformaran carrers com ara l'Arc del Teatre i places com ara la del Pedró, amb prioritat per als vianants. En aquest barri també és important l'impuls de programes socials i de dinamització econòmica, previst també en el pla d'ajuts de la Generalitat. A la Zona Franca, s'hi reformaran carrers, places i habitatges de les zones de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra, i s'hi rehabilitaran els equipaments de La Bàscula i La Capa, a més de construir-se un centre cívic als jardins de Can Farrero. A Castelldefels, s'hi urbanitzarà una zona verda entre els carrers Murillo i Alhambra i es construirà el centre cívic de Vista Alegre.

Al barri de Bellavista de les Franqueses del Vallès, també s'hi reformarà la plaça de l'Esbarjo i el passeig d'Andalusia, i s'hi crearan dos espais cívics i socials. A la Montserratina, de Viladecans, s'hi rehabilitarà la masia Can Ginestar i es crearan equipaments municipals a la plaça de la Constitució. Al barri Cotet, que comparteixen Premià de Dalt i Premià de Mar, s'hi habilitarà el jardí de la República i es museïtzarà la vil·la romana de Can Ferrerons, a més de rehabilitar-s'hi habitatges. El nucli antic de Piera també entrarà en el programa, i Collblanc-la Torrassa, de l'Hospitalet de Llobregat, es beneficiarà d'actuacions menors, posteriors a la rehabilitació.

ELS PROJECTES

Barcelona
La Vinya, Can Clos, Plus Ultra
12 milions (cofinançament al 50% de l'Ajuntament i la Generalitat)
Barcelona
Raval Sud
15 milions
Castelldefels
Vista Alegre
9,2 milions
Viladecans
La Montserratina
9,5 milions
Premià de Mar
Santa Anna-Tió (Barri Cotet)
4,6 milions
Les Franqueses del Vallès
Bellavista
8,7 milions
Ciutats que hi aspiraven
Badalona, Pallejà, Sant Boi, Sant Vicenç, Vilanova, Pineda, Terrassa, Parets i Sant Celoni

Decepció veïnal a Badalona

jose g. Navarro / g. ariño

La llei de barris de la Generalitat ha passat de llarg per Badalona. El Departament de Política Territorial va per pública ahir la llista de projectes que es beneficiaran amb la seva inversió en els propers anys, i el pla de reforma integral dels barris del Sant Crist i Sistrells no ha estat un dels afavorits, tot i l'esperança que tant l'Ajuntament com els veïns tenien. En aquest sentit, l'alcalde badaloní, Jordi Serra, va avançar que algunes de les actuacions previstes en el pla, que es presentarà a futures convocatòries, «es podran anar fent». En saber la notícia, els representants de les entitats veïnals de tots dos barris es van mostrar decebuts però disposats a insistir en la reclamació d'ajuts per a totes dues zones. La presidenta de l'associació de Sant Crist, Kima Farrés, va dir que el barri es prendrà «molt malament» la notícia. «El veïnat està cansat que les administracions continuïn deixant el barri de la mà de Déu, però seguirà lluitant per millorar-lo», va explicar Farrés, i va manifestar que veu imprescindible que l'Ajuntament torni a presentar el pla de reforma dels barris en la convocatòria de l'any que ve. La Generalitat sí que ha escollit el projecte de rehabilitació del veïnat Cotet, a cavall entre Premià de Mar i Premià de Dalt. Tant l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, com el de Premià de Dalt, Joan Baliarda, van valorar positivament la notícia i van coincidir en la necessitat del barri, que històricament ha rebut poca inversió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls
Infraestructures i serveis

Nou itinerari per a vianants i ciclistes entre Manresa i Santpedor

Manresa
SOCIETAT

Col·labora amb projectes a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Terrassa