la contra

Degradació a la porta de Palau

Els turistes que han arribat a la catedral de Tortosa per l'únic accés hàbil en l'actualitat s'han trobat amb un espectacle de tanques grogues, façanes a punt de caure i cotxes mal aparcats

La porta de Palau era el passadís que antigament feia servir el bisbe de Tortosa, per anar i vindre des de la catedral fins al palau episcopal. Però actualment, i sobretot des de la instal·lació de l'exposició permanent del tresor de la catedral, és l'únic accés hàbil al claustre i a la seu tortosina. La porta de l'Olivera està tancada i la façana principal no té escales des d'uns aiguats de maig del 2002. Per això, els turistes que aconsegueixen trobar la catedral no tenen altre remei que accedir-hi per la porta de Palau. I encara gràcies si aconsegueixen trobar la catedral, ja que la senyalització del patrimoni històric i cultural de Tortosa continua sent molt deficient. De fet, més d'una vegada ens hem trobat amb algun turista despistat pel pont de l'Estat, que ens preguntava si l'impressionant campanar de l'església del Roser, ja al barri de Ferreries, era la nostra catedral.

Siga com siga, la trista realitat és que la joia del patrimoni de Tortosa ofereix una imatge exterior lamentable, que ara mateix només la fotografia digital i els miracles del Photoshop podrien millorar. Des de la renovada plaça de l'Olivera, la bonica façana barroca queda empitjorada per la decrepitud de les façanes veïnes. A la plaça de l'Absis, ara mateix en obres, la panoràmica no millora gaire, tot i que també cal reconèixer l'esforç de l'Ajuntament per rehabilitar el barri del Castell. Però la situació és encara més greu a la façana principal, sense escales des de fa gairebé set anys. Algú creu que això hauria passat en qualsevol altra ciutat catalana amb catedral, o si la catedral estigués a la part valenciana del bisbat? I per a més inri, l'accés per la porta de Palau cau a trossos. En aquest sentit, l'Ajuntament fa setmanes que va instal·lar unes tanques grogues per evitar que la gent s'aprope a les parets de les cases veïnes, on hi ha algunes portes i finestres tapiades, però també vidres trencats i algunes finestres i balcons mig penjant. Per això, hi ha turistes que aquests dies de Setmana Santa, en visitar la catedral, no han pogut evitar mirar (i també fotografiar) les façanes degradades de l'entorn de la porta de Palau.

L'espectacle de les parets a punt de caure i de les tanques grogues es completava, aquesta Setmana Santa, amb els nombrosos cotxes mal aparcats dins d'aquest carrer tan estret, tot i que l'entrada de la porta de Palau està senyalitzada amb dos senyals verticals que prohibeixen el trànsit de vehicles. Però aquests senyals no eviten que fins i tot hi entrin els taxis (també fent marxa enrere, per després poder sortir de cara) que porten algun turista japonès fins a la mateixa porta d'entrada al museu de la catedral. De fet, l'estat pèssim del paviment de la porta de Palau, les tanques de protecció, els cotxes mal aparcats i els taxis entrant de cul van fer, fa uns dies, que una família de turistes francesos tingués veritables problemes per sortir de la catedral. Segur que es van endur al seu país una imatge immillorable de Tortosa... Amb un patrimoni en aquestes condicions i un nucli històric encara per rehabilitar, ara mateix ens interessa que vinguen turistes a Tortosa? Alguns experts en turisme us diran que no. Sense embuts.

A finals del 2007 es va netejar part de la façana d'aquest accés i es va instal·lar una rèplica del Crist del Palau, ja que van traslladar la imatge original a la canònica. Segons fonts municipals, ara la iniciativa privada té interès a rehabilitar les cases del voltant de la porta de Palau, però amb l'actual crisi econòmica potser no és el millor moment per fer-ho. Mentrestant, l'Ajuntament de Tortosa ha perdut 40 anys intentant enderrocar unes altres cases, les últimes de l'antiga façana fluvial, per intentar descobrir al riu una façana inacabada. De fet, destinarà un bon pessic del pla integral del nucli antic (Pincat) per acabar d'expropiar les cases, enderrocar-les i construir una plaça que també servirà per reconstruir les escales. Però ningú ha frenat la degradació de la porta de Palau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona