Tortosa descarta refer el pla d'equipaments comercials, tot i la paralització del complex lúdic

El PSC culpa Bel de «no haver fet res» per aixecar la suspensió urbanística

Tant l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, com el regidor de Comerç, Joan Caballol, coincideixen que ja no cal que l'Ajuntament refaci el seu POEC, i que és millor aplicar la nova llei d'equipaments comercials de Catalunya. Aprovat de manera definitiva al juny del 2005, el programa tenia una vigència de quatre anys, si bé la Generalitat hauria pogut concedir una pròrroga. El POEC preveia l'ampliació de la superfície comercial en 15.000 metres quadrats, a la zona del Temple i al barri de Ferreries. En el primer cas, eren 6.000 metres quadrats als actuals terrenys de Renfe. En el cas de Ferreries, el document preveia la construcció d'un complex comercial, lúdic i esportiu, amb una superfície de venda útil de 9.000 metres quadrats, al pla parcial de l'horta de Sant Vicent.

Però aquest pla parcial, on també s'havien projectat 1.450 pisos, és un dels quatre plans parcials de Tortosa que fa dos anys van quedar en suspens, amb motiu de l'aprovació i entrada en vigor del pla d'ordenació urbana municipal (POUM), fins que l'Ajuntament pogués solucionar el caràcter inundable dels terrenys. Així, les traves urbanístiques i l'agreujament de la crisi econòmica han provocat que la promotora LV Salamanca ja haja retornat part dels seus terrenys als antics propietaris. Com va avançar El Punt en l'edició de dissabte, alguns propietaris no van rebre el segon dels pagaments acordats, i al desembre l'empresa els va retornar les finques.

L'alcalde va confirmar ahir que el projecte del centre lúdic es troba, ara mateix, «paralitzat». Bel va afirmar a Ràdio Ebre que l'Ajuntament està «a punt» de solucionar el caràcter inundable dels quatre plans parcials suspesos, «en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)». «Però els promotors veuen la situació d'una altra manera», va dir Bel, que va afegir-hi que la nova llei d'equipaments comercials podria canviar la concepció d'aquest tipus de projectes. L'alcalde va remarcar que alguns dels contractes de compravenda dels terrenys s'han desfet, però que hi ha altres propietaris (la societat liderada per LV Salamanca havia concentrat el 60% de la propietat) que mantenen l'interès en el projecte. «En aquest context de crisi econòmica, el que és un miracle és que Tortosa estiga tirant endavant tres plans parcials», va assenyalar Bel. L'alcalde es referia al pla parcial del Camí de Roquetes, al pla parcial de la Farinera, i al pla parcial Temple Sud.

Reaccions de l'oposició

GUSTAU MORENO

Els portaveus del PSC i ICV a l'Ajuntament, Joan Sabaté i Jaume Forcadell, van lamentar ahir que el govern no els haja informat, ni en junta de portaveus ni en comissió d'Urbanisme, de la situació del pla parcial de l'horta de Sant Vicent. A més, Sabaté va criticar que el govern tortosí «no haja fet res» en dos anys, per aixecar la suspensió que afecta els plans parcials de les quatre hortes. «L'informe de l'ACA havia de ser imminent, però l'Ajuntament podria haver avançat feina», va afegir-hi. «No dic que hi hagi una mala intenció per part del govern, però mentre aquests plans parcials estan bloquejats i s'està perjudicant uns promotors i tota la ciutat, n'hi ha d'altres que s'estan beneficiant», va assenyalar Sabaté. L'exalcalde també va denunciar que Bel haja malbaratat l'herència del POEC. «Vam deixar una planificació que ens autoritzava una superfície comercial útil de 9.000 metres quadrats, una de les més grans de Catalunya», va recordar Sabaté. «No sabem què ha passat, però té una certa lògica que la promotora haja renunciat a les opcions de compra dels terrenys», va afegir-hi. El portaveu socialista va advertir que a les Terres de l'Ebre hi ha lloc per a un centre lúdic i comercial com el que estava previst a Tortosa. «Si no és al nostre municipi, l'acabarà fent alguna altra població del territori, i aleshores és quan el comerç local en sortirà clarament perjudicat», va remarcar. Sabaté va afirmar que la inversió a l'horta de Sant Vicent suposava un «atractiu comercial i un dinamisme econòmic» fonamental per a Tortosa, i que també s'haguessin creat molts llocs de treball durant les obres i la posada en funcionament del centre lúdic i comercial. «Ja sabem que CiU preferia aquest centre lúdic als terrenys de Renfe, però amb el POEC també vam preveure-hi una reserva de 6.000 metres quadrats de zona comercial», va recordar. Sabaté va concloure que el govern de Bel fa «el que sempre ha fet la dreta tortosina: no fer res perquè les coses no canvien i deixar que tot continuï igual».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres